Katonai tiszteletadással emlékeztek meg Fülöp hercegről

Több helyszínen 41 díszlövést adtak le a herceg emléke előtt tisztelegve.

MTI
2021. 04. 10. 18:08
null
Forrás: Facebook/Ministry of Defence
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai tiszteletadással emlékeztek meg szombaton Fülöp edinburghi hercegről, a brit uralkodó férjéről, aki előző nap hunyt el életének századik évében. Tüzérségi egységek az Egyesült Királyság több városában, valamint Gibraltáron 41 díszlövéssel adóztak a herceg emlékének. Ugyanebben az időben a brit királyi haditengerészet két hajója, a Diamond romboló és a Montrose fregatt a tengeren adott le 41-41 lövést, megemlékezve egyben arról is, hogy Fülöp herceg a második világháború idején a haditengerészet aktív állományú tisztjeként a földközi-tengeri hadműveletek több, döntő fontosságú ütközetében vett részt. Jóllehet házasságkötése után Fülöp leszerelt, magas haditengerészeti rendfokozatait élete végéig megtartotta. A tüzérségi egységek és a hajók összehangoltan, egyszerre adtak le percenként egy-egy lövést.

A ceremoniális esemény központi helyszíne a brit hadsereg londoni helyőrsége, a Woolwich Barracks volt, ahol ugyanazokat az ágyúkat használták, amelyek II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1947-ben tartott esküvőjén, majd az uralkodó 1953-ban lezajlott koronázási ünnepségén is díszlövésekkel köszöntötték az újonnan egybekelt házaspárt, illetve a frissen koronázott fiatal királynőt. London és Gibraltár mellett a skót és a walesi fővárosban, Edinburghban és Cardiffban, valamint a brit királyi család észak-írországi rezidenciája, Hillsborough Castle parkjában is tüzérségi díszlövésekkel emlékeztek meg Fülöp hercegről, aki június 10-én töltötte volna be századik életévét.

A herceg halálának hírére a politikai pártok felfüggesztették a jövő hónapban esedékes helyhatósági választások kampányát. Május 6-án Skóciában és Walesben parlamenti, Angliában tanácsi, Londonban városházi és polgármester-választásokat tartanak.

Az Edinburgh-i herceg temetésének részleteit várhatóan még a hétvégén nyilvánosságra hozzák. Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként állami temetés járna,

de az Edinburgh-i herceg többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben a windsori kastély Szent György-kápolnájában.

A királyi család állami és ceremoniális eseményeinek tanácsadó és szervező testülete, a College of Arms már jelezte, hogy Fülöp hercegtől – kívánságának megfelelően – várhatóan nem teljes körű állami tiszteletadással vesznek majd végső búcsút.

A koronavírus-járvány megfékezését célzó nagy-britanniai korlátozások alapján a temetési szertartásokon legfeljebb harmincan vehetnek részt, és udvari források szerint a királyi család sem kíván kivételezést e rendelkezés hatálya alól. Előzetes hírek szerint Fülöp herceg búcsúztatására hazautazik Harry herceg, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, a királynő és Fülöp unokája, aki tavaly felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként rá háruló feladatok ellátásával, és amerikai feleségével az Egyesült Államokba költözött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.