Kazahsztáni megálló a légi híd közepén

Jól mondta Orbán Viktor, hogy aki nehéz helyzetben is barát, az az igaz barát. Ez pedig bebizonyosodott Kazahsztán és Magyarország esetében – jelentette ki lapunknak Zsanibek Abdrasov. Kazahsztán budapesti nagykövete szerint a járványt követő időszakban is számíthat egymásra a két ország, visszaemlékezve a közös küzdelemre a vírus ellen.

2020. 04. 22. 7:17
null
Zsanibek Abdrasov: Alaposan tanulmányozzuk a budapesti intézkedéseket
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az összes, Kínából Magyarországra érkező gép megáll Nurszultan repülőterén. Kazahsztánnak mi a célja ezzel?

– A barátság és a közös történelmi gyökerek egyaránt egyesítik Magyarországot és Kazahsztánt, tehát természetes, hogy segítünk, ahol tudunk. A kazah főváros repülőtere jelenleg nem fogad járatokat a karantén miatt. Eközben a Wizz Air járatai, amelyek Magyarország és Kína között közlekednek és orvosi eszközöket szállítanak, 78 alkalommal álltak meg Nurszultanban. Erre különleges engedélyek birtokában volt lehetőség. Orbán Viktor miniszterelnök köszönetet is mondott ezért a Türk Nyelvű Országok Tanácsának április 10-i konferenciáján. Remélem, hamarosan újra lehetnek közvetlen járatok Budapest és Nurszultan között, amelyek a várható gazdasági visszaesés idején turisztikai, gazdasági és kereskedelmi együttműködést tesznek majd lehetővé, valamint a humanitárius segítségnyújtásban is több lehetőségünk lesz.

– Magyarország és Kazahsztán miként működik együtt a vírus elleni küzdelemben?

– Háttértámogatást nyújtunk egymásnak, ilyen például egymás állampolgárainak hazajuttatása. A magyar, illetve a kazah külügyminiszter, Szijjártó Péter és Muhtár Tileuberdi kétszer is telefonbeszélgetést folytattak a lehetséges együttműködésről a járvány idején. Annak híre is ment, hogy bár Kazahsztánban nem könnyű a járványügyi helyzet, százezer orvosi maszkot adtunk a baráti Magyarországnak. Ugyancsak segíteni próbálunk szomszédainknak, így Kászim-Zsomárt Tokajev elnök utasítására lisztet küldtünk Kirgizisztánba és Tádzsikisztánba, mintegy hárommillió dollár értékben.

Zsanibek Abdrasov: Alaposan tanulmányozzuk a budapesti intézkedéseket

– Milyen eredménye lehet a jelenlegi együttműködésnek a jövőben?

– A barátok tapasztalata nagyon sokat számít, főleg a mostani, válságos időszakban. Nagyon alaposan tanulmányozzuk a módszert, ahogy Magyarország kezeli a helyzetet gazdasági szempontból. Úgy hisszük, hogy Magyarország képes lesz megoldani a problémákat, a miniszterelnök által felvázolt gazdaságvédelmi csomag pedig valódi eredményeket hoz majd. Épp ezért nagyon hasznos egy ilyen tapasztalat és mi magunk is felhasználjuk az elképzeléseket, amikor a saját intézkedéseinkről döntünk.

– A Türk Nyelvű Országok Tanácsa látványosan dinamikusabbá vált az elmúlt időszakban. Milyen jövőt jósol ennek a csoportnak?

– Magyarország mint megfigyelő státusú tagállam az összes eseményen képviselteti magát. A tanácsnak már van képviseleti irodája Budapesten, tavaly szeptemberben nyílt meg. A tanács épp most dolgozik a Türk jövőkép 2040 nevű programján, amelynek elfogadását Kazahsztán első elnöke, Nurszultan Nazarbajev javasolta. A mostani elnök kijelentette, a Türk Tanács mára egy teljes jogú multilaterális közösséggé vált, amely folyamatosan erősíti jelenlétét a világban. Ezt jól mutatja az a segítség, amelyet a tagok egymásnak tudnak nyújtani a vírusfertőzés leküzdése érdekében. A mostani, nagyon nehéz helyzet biztosan emlékezetes marad minden országnak, és jól mondta Orbán Viktor, hogy aki nehéz helyzetben is barát, az az igaz barát. Ez pedig bebizonyosodott Kazahsztán és Magyarország esetében, tehát szép jövőt jósolok a magyar–kazah kapcsolatok alakulásának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.