Kegyelmet kaphatnak a katalán függetlenséget támogató politikusok

Újabb szabadságszobrot adományoz az USA-nak Franciaország; Svédország bezárja saját atomerőműit, míg külföldön reaktorépítésbe fektet be. Ma tárgyalja a francia nemzetgyűlés a terrorellenes törvényt; szabadon bocsáthatják a letartóztatott katalán politikusokat.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 06. 01. 12:10
PUIGDEMONT, Carles
Brüsszel, 2021. február 24. Carles Puigdemont menesztett katalán elnök sajtótájékoztatót tart az Európai Parlamentben, Brüsszelben 2021. február 24-én, miután egy parlamenti bizottság megszavazta Puidgemont és másik két katalán politikus mentelmi jogának a felfüggesztését. A spanyol legfelsõbb bíróság 2020 januárjában kezdeményezte a lázadással és közpénz hûtlen kezelésével vádolt Puigdemont és társai képviselõi mentelmi jogának felfüggesztését az EP-nél. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország ismét szabadságszobrot adományoz az USA-nak

Az első New York-i szabadságszobor felavatása után 135 évvel, június 7-én indul el Le Havre kikötőjéből, és július 4-én, az Egyesült Államok legnagyobb nemzeti ünnepén, a függetlenség napján érkezik meg New Yorkba az a hajó, amely a Franciaország által az Egyesült Államoknak adományozott második szabadságszobrot, a Miss Libertyt szállítja majd.

A második szabadságszoborral Franciaország mindazoknak szeretne emléket állítani, akik az Atlanti-óceán két partján egyrészt az eredeti szobor megalkotásáért és felállításáért, valamint a szobor által szimbolizált értékekért dolgoztak és dolgoznak szerte a világon.

Párizsban 1889 óta már szintén áll egy 11,5 méteres szabadságszobor, az eredeti szobor tökéletes mása, amelyet viszont az amerikaiak adományoztak Franciaországnak a francia forradalom századik évfordulója alkalmából. A két történelmi szabadságszobor – Párizsban és New Yorkban – arccal egymás felé fordítva áll.

Forrás: Lejdd, LePoint

Svédország bezárja saját atomerőműit, míg külföldön reaktorépítésbe fektet be

A svéd állami Vattenfall cég felvásárolja az észt atomreaktor-fejlesztő céget, a Fermi Energiát, ami azt jelenti, hogy részt vesz az 2035-ig megvalósuló észtországi atomreaktor-építésekben, azok logisztikai ellátásában, üzemeltetésében és karbantartásában. A vállalat nemrégiben két svédországi atomerőművet is bezárt a szociáldemokrata–zöld kormány döntése nyomán. Ennek eredményeképpen az elmúlt télen komoly villamosenergia-hiány lépett fel az országban, ami szakértők szerint idén nyáron megismétlődhet.

Forrás: Samnytt

Ma tárgyalja a Francia Nemzetgyűlés a terrorellenes törvényt

Ma tárgyalja a francia nemzetgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely hat jól elkülönülő területen léptetne életbe új jogi szabályokat – már hatályban lévő egyéb törvények erősítésére – a franciaországi terrorcselekmények megelőzésére.

Az új törvény megkönnyítené és felgyorsítaná a terrorista cselekmény előkészítésével vádolt személynél a házkutatás engedélyezését. Továbbá nemcsak a vallási központok (mecsetek) bezárását tenné lehetővé, hanem az ezekhez az intézményekhez szorosan kapcsolódó egyéb közösségeket is. A hatósági megfigyelés alatt álló személynek tilos lenne olyan társas összejöveteleken részt venni, amely terrorizmussal hozható összefüggésbe. Az egyre inkább izoláltan élő terroristákat már nemcsak telefonbeszélgetéseik alapján lehetne titkosszolgálati megfigyelés alá vonni, hanem IP-címük, azaz a teljes körű internetes, digitális tevékenységük alapján is. Végül a megfigyelések során megszerzett adatokat, információkat a hatóság hosszú távon is tárolhatná, és a rendfenntartó erőkkel digitális úton, műholdon keresztül is megoszthatná.

Forrás: Francetvinfo

Kegyelmet adhat a kormány a katalán függetlenségi küzdelemben letartóztatott politikusoknak

Pedro Sánchez kormánya június végén, legkésőbb július elején jelenti be a végleges döntést az ügyükben. Ez azt jelenti, hogy a 2012 óta letartóztatott, a függetlenedést támogató politikai vezetők, köztük a 2017-ben több társával Brüsszelbe menekült, Katalónia egyoldalú függetlenségét kikiáltó Carles Puigdemont is mentesülhet a büntetés alól. A Sánchez-kormány ezzel a döntéssel szembe megy a legfelső bíróság és az ügyészség akaratával. Tervben van az is, hogy a kegyelem részleges lesz, vagyis nem semmisíti meg a teljes ítéletet, de mindenképpen a szabadon bocsátásra összpontosít. A spanyol kormány azt feltételezi, hogy a lépéssel elősegíthetik a katalóniai helyzet megoldását.

Forrás: Ondacero, ElPeriodico, ElEspanol

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.