Kegyetlen bosszúhadjárat

Hatvanöt emberrel végeztek iszlamista fegyveresek a Nigéria északkeleti részén fekvő Borno állam egyik falvában. A támadás még szombaton történt, annak részleteire azonban csak az elmúlt két napban derült fény.

2019. 07. 30. 17:45
null
Háborús állapotokat hagytak maguk után a merénylők a Borno állambeli faluban Fotó: MTI/Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanöt emberrel végeztek iszlamista fegyveresek a Nigéria északkeleti részén fekvő Borno állam egyik falvában. A támadás még szombaton történt, annak részleteire azonban csak az elmúlt két napban derült fény. Helyszíni beszámolók szerint a fegyveresek furgonokkal és motorokkal érkeztek a faluba, megöltek 21 embert, akik távozóban voltak egy temetésről. Utána megöltek még 44 falusit, akik megpróbáltak velük szembeszállni. A támadás bosszúhadjárat lehetett egy korábbi merénylet meghiúsulása miatt, amikor tizenegy iszlamista vesztette életét. Muhammadu Buhari államfő arra utasította a hadsereget, hogy indítsanak hajtóvadászatot a tettesek ellen.

Szakértők a Boko Haram nevű terrorszervezetet gyanúsítják a támadás elkövetésével. A Boko Haram 2009-ben indított fegyveres harcot, hogy iszlám alapokon nyugvó államot hozzon létre Nigéria főleg muzulmánok lakta északi–északkeleti részén. A szervezet a szomszédos Csádban, Kamerunban és Nigerben is hajtott végre támadásokat, 2015-ben hűségesküt tett az Iszlám Államnak, egykoron Belgiummal megegyező nagyságú területre terjesztette ki hatalmát a The Guardian brit napilap elemzése szerint.

Háborús állapotokat hagytak maguk után a merénylők a Borno állambeli faluban
Fotó: MTI/Europress/AFP

A Boko Haram azt jelenti: a nyugatosodás szentségtörés, a nyugati oktatás bűn, vagyis a muszlimok számára tilt bármiféle olyan politikai vagy társadalmi tevékenységet, amely a nyugati civilizációval azonosítható. A terroristák merényletei nyomán eddig 27 ezer ember halt meg, s 2,4 mil­lióan menekültek el otthonukból. Bár a Boko Haram az elmúlt években jelentős területeket vesztett, s két részre szakadt, a szombati támadás is azt bizonyítja, hogy továbbra is aktívak. Az al-Dzsazíra katari hírtelevíziónak nyilatkozó Sadeeq Garba Shehu biztonságpolitikai szakértő szerint a Boko Haram legyőzését a nigériai hadsereg rossz felszereltsége és az emberhiány akadályozza.

2017-ben 41 855, 2018-ban 26 455 nigériai állampolgár nyújtott be menedékkérelmet az Európai Unióban az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal statisztikái szerint, ezzel a nigé­riaiak a kérelmezők negyedik, majd ötödik legnagyobb csoportját alkották. A bevándorlásra szakosodott InfoMigrants hírportál szerint a menekülési okok között szerepel a Boko Haram terrorhulláma mellett a magas munkanélküliség és a gyenge gazdaság ­miatti létbizonytalanság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.