Kémkedéssel vádolja Szófia Moszkvát

Moszkva barátságtalan és provokatív lépésnek minősítette, hogy Bulgária két, kémkedéssel megvádolt orosz diplomatát utasított ki. Ez már a sokadik olyan ügy, amely Bulgária és Oroszország viszonyában törést okoz.

2020. 01. 27. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 24-én a bolgár hatóságok úgy döntöttek, hogy kiutasítják az országból az orosz nagykövetség egy diplomatáját és az Orosz Föderáció kereskedelmi képviseletének egy tisztviselőjét. Szófia a döntést nem támasztotta alá meggyőző bizonyítékokkal – közölte az orosz külügyminisztérium.

Múlt pénteken a bolgár külügyminisztérium bekérette Anatolíj Makarovot, a szó­fiai orosz nagykövetet (képünkön), hogy közöljék vele: nemkívánatos személynek nyilvánították a szóban forgó két diplomatát, akiknek 48 órán belül el kell hagyniuk az országot.

A bolgár főügyészség vizsgálati eljárása során kiderült, hogy az egyik orosz diplomata hírszerzési tevékenységet folytatva információt gyűjtött Bulgária választási rendszeréről. Adatokat gyűjtött elhalálozott aktív korú bolgárokról, illetve olyanokról, akik állandóan külföldön tartózkodnak. Ezek alapján állítólag hamis személyazonossági igazolványokat állított ki orosz hírszerzőknek, akiket beépített. Szófia szerint a másik orosz állampolgár hírszerzési adatokat gyűjtött az ország energiaágazatáról és energiabiztonságáról szóló állami és hivatali titkokról, amelyeket Moszkvába küldött a központi hírszerzésnek.

Legutóbb október végén volt hasonló kémbotrány, akkor a bolgár ügyészség kémkedéssel vádolta meg az orosz nagykövetség első titkárát, akiről bebizonyosodott, hogy rendszeres konspirációs találkozókat szervezett bolgár állampolgárokkal, köztük egy magas rangú tisztviselővel, aki hozzáféréssel rendelkezik Bulgária, az EU és a NATO minősített információihoz. Akkor Szófia felszólította Moszkvát, hogy 72 órán belül rendeljék haza a diplomatát, majd 24 órával később megtagadta egy orosz katonai attasénak a vízum kiadását.

Az orosz–bolgár kapcsolatokban a legfurcsább ügy tavaly novemberben történt, amikor egy oroszbarát aktivistának, akit kémkedéssel vádoltak Oroszország javára, elrendelték, hogy nem hagyhatja el az országot, de egyszer csak mégis Moszkvában találta magát, ahol személyesen Vlagyimir Putyin adta át a Barátság díj kitüntetést.

Egyelőre találgatások folynak, hogy mi az oka a hirtelen irányváltásnak a bolgár külpolitikában, hiszen Bulgária hagyományosan jó kapcsolatokat ápolt Moszkvával, ráadásul Oroszország a balkáni ország legnagyobb energiaszolgáltatója.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.