Kémközpontot működtetett Assange Londonban?

Újabb fordulatot vett az Assange-ügy, nem sokkal azután, hogy a WikiLeaks alapítóját múlt csütörtökön, hét év után őrizetbe vette a Scotland Yard Ecuador londoni nagykövetségén.

Zetelaki Réka
2019. 04. 16. 17:08
Ecuador's President Lenin Moreno Garces assisted before addressing the General Assembly in New York
Lenín Moreno megelégelte a WikiLeaks-alapító viselkedését Fotó: REUTERS/Carlo Allegri
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fordulatot vett az Assange-ügy, nem sokkal azután, hogy a WikiLeaks alapítóját múlt csütörtökön, hét év után őrizetbe vette a Scotland Yard Ecuador londoni nagykövetségén. Most a férfi menedékjogát megvonó ecuadori elnök e-mailben válaszolt a The ­Guardian című brit lap megkeresésére, jelezve, hogy Julian Assange kémközpontot működtetett a nagykövetségen. „Sajnálatos, hogy a területünkön, és a hatóságok engedélyével Ecuador nagykövetségének eszközeit használhatta, hogy beavatkozzon más országok ügyeibe” – írta Lenín Moreno.

Az ecuadori elnök nem sokkal azután vonta meg az ausztrál férfi menedékjogát, hogy személyesen is érintett lett: családtagjai beszélgetései és fotói mellett öccsének offshore cégeiről is napvilágra kerültek informá­ciók. „Julian Assange-t akkor tették ki az ecuadori követségről, amikor kiszivárgott egy fotó, amely Moreno elnököt egy luxushotelben, az ágyban fekve ábrázolja, előtte egy tál homárral” – írja az ausztrál news.com.au híroldal.

Moreno mindenesetre elutasította, hogy a két dolog összefüggésben állna egymással, a WikiLeaks pedig jelezte, az egész történet az ecuadori vezetés kitalációja, hogy Assange-t kitehessék a nagykövetségről. Morenót egyébként elődje, Rafael Correa azzal vádolta, hogy az Egyesült Államokkal kötött alku része lehet a férfi menedékjogának megvonása, cserébe Ecuador adósságának csökkentéséért.

Lenín Moreno megelégelte a WikiLeaks-alapító viselkedését
Fotó: REUTERS/Carlo Allegri

– Az ecuadori kormány hazugságokat állít Assange viselkedéséről – jelezte tegnap az ausztrál férfi ügyvédje is. Szerinte a kormány olyan álhíreket is terjeszt, amellyel el akarja terelni a figyelmet a jogtalan döntéséről. Moreno kormánya ugyanis kritikával illette a nagykövetségen hat éve menedékben élő férfi magatartását, például a higiéniai viszonyokat a szobájában, és a közösségi médiában népszerűvé vált macskájának gondozását illetően.

A WikiLeaks-alapítót Washington az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb számítógépes támadásával vádolja, amiért 2010-ben az amerikai kormányzati számítógéprendszerről több százezer titkosított információt – köztük az afganisztáni és az iraki háborúval kapcsolatos dokumentumokat – szivárogtatott ki. Az USA a kiadatását követeli, miközben Svédországban nemi erőszak vádjával került gyanúba. A briteknél ugyanakkor azért veszélyezteti most akár egy évig terjedő szabadságvesztés, mert 2012-ben nem jelent meg a bíróságon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.