Kémügy feszélyezi Svédország és Svájc kapcsolatát

A svéd külügyminiszter lemondta októberre tervezett találkozóját svájci hivatali partnerével.

Mártonffy Attila
2020. 10. 07. 7:15
Logo of Crypto AG  is seen in Steinhausen
The logo of Crypto AG is seen at its headquarters in Steinhausen, Switzerland February 11, 2020. REUTERS/Arnd Wiegmann - RC2GYE9CU1JK Fotó: Arnd Wiegmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a múlt hét végén jelentette be Ann Linde svéd külügyminiszter, hogy lemondja az októberre tervezett találkozót svájci hivatali partnerével, Ignazio Cassisszal. A nézeteltérést az váltotta ki, hogy Svájc exporttilalmat rendelt el az alpesi országban tevékenykedő, ám svéd tulajdonú Crypto Internatio­nal kiberbiztonsági céggel szemben. A svájci hatóságok ugyanis elkezdték vizsgálni a Crypto International elődcége, a Crypto AG viselt dolgait, amely a gyanú szerint alig volt több, mint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) előretolt európai helyőrsége. Linde mérgesen csak annyit mondott a svéd SVT köztelevízióban, hogy az exporttilalom miatt a svéd szolgálatok nem jutnak hozzá az aktuális biztonsági szoftverfrissítésekhez és egyéb informatikai támogatáshoz, s ameddig nem tisztázzák az ügyet, nem aktuális a találkozója Cassisszal. A találkozó a két ország közti diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulója alkalmából jött volna létre. A svájci külügyminisztérium szóvivője megerősítette a történeteket, de bővebb magyarázattal ő sem szolgált.

A Crypto AG-t Boris Hagelin svéd gépészmérnök alapította 1950-ben, de nem minden előzmény nélkül. A vállalatnak több elődcége is volt, amelyek az 1910-es évek közepétől kezdve fejlesztettek kódológépeket. Ezek továbbfejlesztését a második világháború előtt Hagelin folytatta, olyan sikerrel, hogy a masinája a második világháború idején a német Enigma versenytársa lett, s jobban is fogyott. A háború után Hagelin – részben adózási okokból – Svájcba tette át székhelyét, s számos kormányt tudhatott ügyfelei között. 1995-ben amerikai lapok megszellőztették, hogy a Crypto AG már évtizedekkel korábban a CIA és német megfelelője, a BND tulajdonába került, amelyek a kódoló segítségével gyakorlatilag minden üzenetet meg tudtak fejteni az iráni vezetőknek az 1979-es túszdráma alatti kommunikációjától a falklandi háború alatti argentin üzenetváltásokig. A BND 1994-ben kilépett az üzletből, a CIA pedig 2018-ban adott túl a cégen, amely ismét svéd tulajdonba került. Hagelin még 1983-ban meghalt.

A vádakra reagálva a Crypto International ez év elején jelentette be, hogy a vállalatot 2018-ban alapították, s bár hasonló a nevük, semmi köze a Crypto AG-hoz, s nem értékesít hasonló eszközöket. Ennek ellenére a svájci hatóságok februárban vizsgálatot indítottak ismeretlen tettes ellen az ország exporttörvényeinek megszegése miatt. Ennek eredményeként júniusban felfüggesztették a Crypto International exportengedélyét, s a tilalmat augusztusban meghosszabbították.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.