Kényes helyzetbe hozta az elitet Epstein halála

Összeesküvés-elméletek sorát hozta felszínre Jeffrey Epstein – vélhető – öngyilkossága. A New York-i milliárdos halálának rejtélyes körülményei azonban nem csupán az amerikaiakban keltettek gyanút.

2019. 08. 13. 15:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összeesküvés-elméletek sorát hozta felszínre Jeffrey Epstein – vélhető – öngyilkossága. Az emberkereskedelemmel és kiskorúak elleni szexuális visszaélésekkel megvádolt New York-i milliárdos halálának rejtélyes körülményei azonban nem csupán az amerikaiakban keltettek gyanút, de egyre több magas rangú politikus is kétségeinek ad hangot az üggyel kapcsolatban. William Barr amerikai igazságügyi miniszter a minap azt mondta, komoly szabálytalanságok történtek a börtönben, ahol Epstein meghalt. Mint fogalmazott, dühös, amiért a manhattani börtön nem tudta megakadályozni a 66 éves férfi halálát. Epsteinre szombatra virradóra találtak rá börtöncellájában.

A közösségi médiát eközben elárasztották az öngyilkosság tényét kétségbe vonó bejegyzések és viták. Ehhez hozzájárul, hogy a szakértők egyelőre még a boncolás után sem tudták egyértelműen megállapítani a halál okát. A milliárdos halála mögött a férfi csendes „elhallgattatását” sejtető elméleteket tovább táplálta a New York Post napilapnak nyilatkozó volt őrizetes véleménye, miszerint lehetetlen, hogy a manhattani börtön cellájában Epstein önkezével vethetett véget az életének. A helyzetet bonyolítja, hogy befolyásos politikusok és közszereplők egész sora kötődött valamilyen módon a haláláig előzetes letartóztatásban lévő férfihoz, aki mások mellett szívélyes kapcsolatot ápolt Donald Trump elnökkel, Bill Clinton exelnökkel és a brit uralkodó egyik fiával, András yorki herceggel is. Utóbbi ráadásul – noha a Buckingham-palota mindent tagad – érintett lehet az Epstein ellen felhozott vádakban: egy korábbi áldozat azt állította, Jeffrey Epstein közvetítésével, 17 évesen került a herceghez, aki előszeretettel élvezte kiskorú lányok „szolgáltatásait”.

William Barr mindenesetre megerősítette, amit Geoffrey Berman New York-i ügyész már korábban közölt: azokban a bűncselekményekben, amelyekkel Epsteint gyanúsították, tovább folytatódnak az eljárások, így a többi felelős sem menekülhet majd az igazságszolgáltatás elől. „A nyomozás mindenki ellen folytatódik, aki Epstein cinkostársa volt. A vele együttműködők egyike sem nyugodhat, az áldozatok megérdemlik az igazságszolgáltatást és meg is fogják kapni” – idézte az MTI a politikust. Van félnivalója Ghislaine Maxwellnek, Robert Maxwelll néhai brit sajtómágnás lányának: amerikai sajtójelentések szerint ugyanis a hatóságok jelenleg „erőteljesen vizsgálják” a milliárdos korábbi szeretőjének szerepét. A hármas – brit, amerikai és francia – állampolgárságú, 57 éves nő a New York-i ügyészség által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint sokáig annak felhajtójaként, a prostitúció helyszíneinek „madámjaként” működött közre.

Epstein halála nemcsak a brit királyi családot hozta kellemetlen helyzetbe, hanem Franciaországban is meglepetésekkel szolgálhat, miután az amerikai nyomozás franciaországi szálakat is feltárt, két miniszter pedig vizsgálatot követelt az ügyben. Mint kiderült, Epstein sűrűn utazott oda-vissza Franciaország és az Egyesült Államok között, és háza volt Párizs egyik előkelő városrészében. Sajtójelentések szerint ottani inasa ellopta tőle a noteszát, amely több helyi kapcsolatának nevét, címét és telefonszámát is tartalmazza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.