Képmutatással vádolják Pedro Sánchezt

A jobboldali pártok jelezték, a szocialista ügyvezető kormány képmutató kampánytrükknek használja a befogadó politikát, amelyet ráadásul csak retorikaként alkalmaz, a valóságban nem szolidáris.

Zetelaki Réka
2019. 08. 31. 13:29
Investiture debate at the Parliament in Madrid
A miniszterelnök már nem látja szívesen az NGO-hajókat Fotó: Sergio Perez Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támadások kereszttüzébe került a spanyol ügyvezető kormány miniszterelnök-helyettese, Carmen Calvo, akit a jobb- és a baloldali pártok is kérdőre vontak a vezetés csapongó bevándorláspolitikája miatt csütörtökön a parlamentben. A jobboldal szerint nem kellett volna befogadni a bevándorlókat az Open Arms mentőhajóról, míg a baloldal azt nehezményezte, hogy ez miért nem történt meg gyorsabban. A jobboldali pártok jelezték, a szocialista ügyvezető kormány képmutató kampánytrükknek használja a befogadó politikát, amelyet ráadásul csak retorikaként alkalmaz, a valóságban nem szolidáris. A baloldali Képesek vagyunk rá (Unidos Podemos) nevű párt azt is kiemelte, hogy bár a vezetés úgy döntött, eltávolítja a veszélyes szögesdrót kerítést két afrikai exklávéjának határán, ez álszent dolog, hiszen közben pénzügyi támogatást nyújt a területtel szomszédos Marokkónak, amely ugyanilyen kerítést használ a saját oldalán.

„Az Aquarius befogadása csak egy reklámfogás volt. A 629 migránst egy médiashow szereplőiként használták fel” – fogalmazott Cayetana Álvarez de Toledo, a jobboldali Néppárt szóvivője, felidézve, hogy tavaly nyáron Pedro Sánchez kormányfő első intézkedéseként befogadta a Málta és Olaszország által elutasított hajót. Idén nyáron azonban tizenhét napig vesztegelt a spanyol civil szervezet, az Open Arms hajója Lampedusa szigeténél, mielőtt a spanyolok jelezték volna, befogadják őket. A Néppárt szerint ezzel a várakozással a vezetés „megmutatta, hogy mi rejtőzik a szolidaritás maszkja mögött”.

A miniszterelnök már nem látja szívesen az NGO-hajókat
Fotó: Reuters

– Sánchizmus és salvinizmus, ugyanannak az éremnek két oldala – utalt az eddigi olasz kormány távozó, bevándorlásellenes belügyminiszterére, Matteo Salvinire a szóvivő. „Szavazatszerzésre használják a bevándorlást: az egyik felelőtlenül, érzelmesen megnyitja a kikötőket, a másik a xenofóbia dzsungelében vész el” – mondta.

„Az Open Arms nem kérelmezte egyszer sem a kikötést Spanyolországban” – védekezett Carmen Calvo. Az ABC című lap kiemeli, Calvo nem beszélt arról, hogy korábban szankciókkal fenyegette meg a hajót, mivel a megfelelő engedélyek nélkül indult útnak a Földközi-tengeren. „Kormányunk egyik tagja sem démonizálta a civil szervezetet” – magyarázkodott Calvo. Mindeközben Pedro Sánchez miniszterelnök némán ült a parlamentben. Sánchezt komoly kritikával illették, amiért az Open Arms-dráma ellenére sem szakította meg a nyaralását.

Tegnap egyébként megérkezett a spanyol partokra az Audaz hadihajó fedélzetén az a tizenöt migráns, akiket az Open Arms fedélzetéről fogad be Spanyolország. A hadihajós fuvar is komoly felháborodást okozott az országban, hiszen a monstrumot és legénységét az adófizetők pénzéből finanszírozzák. Sáncheznek egyébként három hét áll rendelkezésére, hogy szövetségeseket találjon a kormányalakításhoz, különben novemberben újra előre hozott választásokat kell tartani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.