Keresik Bukarestben a bukott Dancila utódját

Klaus Johannis román államfő mára konzultációra hívta össze a parlamenti pártok vezetőit, miután tegnap a törvényhozás megszavazta az ellenzék bizalmatlansági indítványát, és ezáltal megbukott a Viorica Dancila vezette kormány. A kabinet leváltását eredményező kezdeményezés nem volt izgalmaktól mentes, csupán öt szavazattal kapott többet a szükséges minimumnál. A parlament döntése nyomán a Dancila-kabinet mostantól ügyvivőként, korlátozott jogkörökkel fogja vezetni az országot.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem történt tragédia – nyilatkozta röviddel bukása után Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök, aki egyben arra kérte az ellenzéket, mielőbb álljon a parlament elé egy kormányprogrammal. Klaus Johannis államfőnek pedig azt üzente, mielőbb nevezze meg az új miniszterelnökjelöltet. Ludovic Orban, a bizalmatlansági indítványt kezdeményező ellenzéki jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke megerősítette, ő maga lesz a PNL kormányfőjelöltje a Johannisszal folytatott egyeztetésen.

Kitartott korábbi álláspontja mellett Dan Barna, a liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetője, aki újságíróknak nyilatkozva továbbra is az előre hozott választások megszervezését tartotta a legjobb megoldásnak a politikai válság megoldására. – Nem fért kétség ahhoz, hogy a kormánynak mennie kell, hiszen a jó kormányzás feltételei nem voltak már adottak – fogalmazott Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Bukaresti elemzők a legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartják, hogy Johannis a mai megbeszélések után a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét, Orbant kéri fel a miniszterelnöki posztra. Ezt követően a PNL-vezér megpróbál parlamenti többséget maga köré gyűjteni, s ha ebben sikerrel jár, akkor már a jövő héten új kormány alakulhat Bukarestben.

Egy ilyen kabinetnek ugyanakkor nem lesz könnyű dolga, hiszen a PNL-n kívül egyetlen más formáció sem akar kormányzati szerepet vállalni, azaz kisebbségi kormányzás következhet. Ráadásul Orban olyan pártok támogatására is rászorulhat, amelyek pedig gyengíteni szeretnék a PNL-t. Kevésbé valószínű eshetőség az előre hozott választás. Erre akkor kerülne sor, ha az államfő által javasolt miniszterelnökjelölt egymás után kétszer nem kap elég szavazatot a parlamentben.

Ez esetben az alkotmány értelmében az elnök feloszlatja a törvényhozást, és új megméretést ír ki. Jelenleg csak az USR támogat egy ilyen lehetőséget, a többi pártnak nem érdeke az idő előtti választás.

Az sem kizárt, hogy abban az esetben, ha Orbant leszavazzák az első körben, Johannis egy párton kívüli szakértőt nevez meg kormányfőjelöltnek, s ezáltal egy techonkrata kormányt javasol a parlamentnek. Elemzők azért tartják valószínűtlennek a megoldást, mert 2016-ban ezt már megtette egyszer az elnök, de az akkor Dacian Ciolos vezette szakértői kabinet csalódást okozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.