Keserédesre sikerült függetlenségi nap

Katonai felvonulással ünnepelte meg vasárnap Koszovó a függetlenségének 11. évfordulóját. Ez a nemzetközi elismertségéért folyamatosan küzdő kis balkáni állam esetében különösen nagy szó.

2019. 02. 18. 16:18
Soldiers of Kosovo Security Force march during a celebrations of the 11th anniversary of Kosovo independence in Pristina
Egy emberként vonultak a Koszovói Biztonsági Erők Fotó: Laura Hasani Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai felvonulással ünnepelte meg vasárnap Koszovó a függetlenségének 11. évfordulóját. Ez a nemzetközi elismertségéért folyamatosan küzdő kis balkáni állam esetében különösen nagy szó, ugyanis ez az első év, amikor a Koszovói Biztonsági Erők hadseregként tudott felvonulni. Ehhez szükség volt a parlament tavaly decemberi döntésére, amellyel a korlátozott jogállású fegyveres testületet magasabb szintre emelte, ám a valódi hadsereg kiépítése még várat magára.

A függetlenségi megemlékezés azonban nem jelentett feltétlenül örömünnepet Koszovóban a sokasodó bajok és a kilátástalannak tűnő gazdasági helyzet következtében. A koszovói belpolitikában se tudnak a felek kiegyezni, közös platformot alkotni, a parlament működését is rendszeresen megzavarják, a Belgráddal való kiegyezés is várat magára, igaz, Szerbia továbbra is úgy tartja, jogtalan volt kiszakítani az albánok lakta tartományt az országból és annak függetlenséget adni, így soha nem tervezi elismerni azt különálló entitásként. A koszovói hadseregről szóló parlamenti határozatot is hevesen ellenezte, ahogy aggodalmát fejezte ki ez ügyben Bosznia-Hercegovina is, féltve a hagyományosan törékeny békét a Balkán-félszigeten egy új albán haderő megszületésétől.

Egy emberként vonultak a Koszovói Biztonsági Erők
Fotó: Reuters

Az Európai Unió öt tagállama – Görögország, Ciprus, Spanyolország, Románia és Szlovákia – nem tervezi elismerni a koszovói függetlenséget, mindannyian saját jelentős nemzeti kisebbségeik, valamint a veszélyes precedens miatt. A koszovói külügyminisztérium szerint jelenleg 116 ország ismeri el a függetlenségüket, a nagy ellenzők között van Szerbia mellett Oroszország és Kína is.

A vasárnapi napon ünnepi ülést tartott a kormány és a parlament is Ramush Haradinaj miniszterelnök vezetésével. A nap folyamán a koszovói politikai vezetők megemlékeztek Adem Jashariról, a Koszovói Felszabadítási Szervezet egykori parancsnokáról a prekazi emlékhelynél, ahol 1998-ban a szerb katonák végeztek vele és családjával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.