Késve érkezett meg az arab tavasz

Benyújtotta a regisztrációs papírokat, hogy jelöltként indulhasson a közelgő elnökválasztáson Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök, megerősítve korábbi, tüntetéseket kirobbantó bejelentését.

2019. 03. 04. 12:42
Anti-riot police officers detain a man who was protesting against President Abdelaziz Bouteflika's plan to extend his 20-year rule by seeking a fifth term in April elections in Algiers
Már közel kétszázan megsérültek, eldurvulhat a hangulat Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtotta a regisztrációs papírokat, hogy jelöltként indulhasson a közelgő elnökválasztáson Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök, megerősítve korábbi, nagyszabású tüntetéseket kirobbantó bejelentését, amely szerint versenybe száll ötödik elnöki mandátumáért – jelentette vasárnap az algériai Ennahar TV. Tegnap, azaz a regisztrációs papírok beadásának határidején ugyancsak ezrek vonultak az utcára Buteflika indulása ellen tiltakozva, az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a rendőrség vízágyút vetett be az alkotmánybíróság épülete előtt tüntető diákok ellen, ahol egyébként a regisztrációs papírokat kell benyújtani.

Hírügynökségek beszámolói szerint nemcsak Algéria nagyobb városaiban, de Párizsban és Marseille-ben is tüntettek: a CNN amerikai hírtelevízió megjegyzi, a több mint egy hete tartó tüntetéshullám a Franciaországtól való 1962-ben bekövetkezett függetlenné válás óta a legnagyobb az észak-afrikai ország történetében.

Algériát ugyanis elkerülte 2011-ben az arab tavasz, az elégedetlenkedő hangokat hamar elcsitították különböző reformok és fizetésemelések ígéretével, amelyekre az ország kőolaj- és földgázexportjából származó jövedelme adott fedezetet. Az elmúlt években ezek a bevételek komoly mértékben csökkentek, emiatt mérsékelni kellett az állami támogatásokra fordított kiadásokat is. A pénteki algíri megmozdulás során meghalt egy tüntető, Haszan bin Hedda, egy néhai politikus fia.

Már közel kétszázan megsérültek, eldurvulhat a hangulat
Fotó: Reuters

Ez volt az első haláleset a több mint egy hete tartó tüntetéseken. Hedda fivére szerint az ötvenes éveiben járó férfi a rendőrség és a tüntetőkhöz csapódott bűnözők közötti összecsapásban vesztette életét. A pénteki tüntetéseken 56 rendőr sérült meg, és mintegy 45 tüntetőt vettek őrizetbe. Összesen 186-an sérültek meg a helyi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint.

A Reuters által idézett elemzők szerint ugyanakkor a leginkább a közösségi média felületein szerveződő tüntetések legnagyobb problémája, hogy nincs egy vezető alakja, akik mögé a hívek felsorakozhatnak, ennek pedig különösen nagy jelentősége van egy olyan társadalomban, amelyben mindvégig köztekintélynek örvendő veteránok – mint például Buteflika a Franciaország ellen folytatott függetlenségi háború idején – vezették a népet.

Buteflika, aki szombaton töltötte be 82. életévét, 2013-ban agyvérzést kapott, azóta ritkán szerepel a nyilvánosság előtt. Hat napja egy svájci kórházban kezelik, a hivatalos indoklás szerint kontrollvizsgálat céljából, egyelőre nem tudni, mikor térhet vissza Algériába. Az APS hivatalos algériai hírügynökség ugyanakkor tegnap azt jelentette: Buteflika szombaton menesztette kampányfőnökét, Abdel-Málik Szellal korábbi miniszterelnököt, aki három sikeres (2004, 2009 és 2014) elnökválasztási kampányát irányította, az új kampányfőnök Abdel-Gáni Zaa­lan közlekedési miniszter lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.