Készítik a vádiratot Trump ellen

Szintet lépett a Trumppal szembeni közjogi felelősségre vonási eljárás előkészítése, miután Nancy Pelosi demokrata párti házelnök bejelentette: arra kérte az igazságügyi bizottság elnökét, állítsa össze a vádiratot.

2019. 12. 05. 17:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét szintet lépett a Donald Trumppal szembeni közjogi felelősségre vonási eljárás (impeachment) előkészítése, miután Nancy Pelosi demokrata párti házelnök bejelentette: arra kérte az igazságügyi bizottság elnökét, állítsa össze a vádiratot. Az elnököt hatalommal való visszaélésben marasztalnák el. Előzőleg a bizottság jogtudósokat hallgatott meg, akik – ugyanolyan megosztottságban, mint amilyen a társadalomban is érvényesül – annak megfelelően érveltek az elnök elmozdításának jogszerűsége mellett, illetve ellene, hogy demokraták vagy republikánusok kérték-e ki a véleményüket.

Az amerikaiak jelenleg 47:43 arányban inkább jogosnak találják az impeachmentet, de az ellenzői tábor nagyobb, mint ahányan Trumpot 2016-ban megválasztották. Az impeachment megindításáról karácsonyig dönthet a képviselőház, és annak demokrata többsége meg is szavazhatja azt. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy – jelen állás szerint – az elnököt el is tudják marasztalni, mivel a szenátusban viszont a Trump-párti republikánusok vannak többségben.

Az impeachment körüli hercehurcához addig is meríthet muníciót a napi hírekből az amerikai politika. Ezt mutatja Rudy Giulianinak, az elnök ügyvédjének e heti európai útja is, amelyen – mint a The New York Times megtudta – New York egykori népszerű polgármestere kedden Budapestet is útba ejtette, ahol Jurij Lucenko volt ukrán főügyésszel találkozott, David Cornstein amerikai nagykövettel pedig vacsorázott. (Ez utóbbi értesülést megerősítette az itteni amerikai képviselet.) Giuliani azt állítja, évekre visszamenőleg vannak terhelő dokumentumai Trump egyik fő ellenfele, Joe Biden volt alelnök, jelenlegi demokrata elnökjelölt-aspiráns és családja meggazdagodásának körülményeiről.

Ehhez pedig az ukrajnai szál kibontása kiemelten fontos, főleg annak fényében, hogy Trumpot a washingtoni képviselőházban épp Ukrajna-politikája miatt vádolják hatalommal való visszaéléssel. Giulani most arra törekszik, hogy a figyelmet Trump felelősségre vonásáról Bidenék ukrajnai üzletei felé fordítsa a 2020-as elnökválasztás előtti kampányban. Ezért egy konzervatív tévécsatorna megbízásából forgatócsoport is elkíséri őt Európában, hogy dokumentumfilm örökítse meg a vizsgálódásait. Andrij Derkacs ukrán parlamenti képviselő tegnap megerősítette: megbeszélése volt Giulianival, aki Lucenko mellett más volt ukrán ügyészekkel is találkozókat szervezett le. Olyanokkal, akik részt vettek a Burisma ukrán gázvállalatnál korrupció gyanúja miatt folytatott vizsgálatokban. E cég igazgatótanácsi tagja volt Hunter Biden, Joe Biden fia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.