Két jelölt indul az algériai elnöki posztért

Két jelölt jelezte indulási szándékát a július 4-én tartandó, algériai elnökválasztáson – közölte a szombat éjféli határidő lejártát követően vasárnap délután az ország alkotmánybírósága.

Forrás: MTI2019. 05. 26. 20:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap délelőtt az állami rádió még arról számolt be, hogy egyetlen jelölt sincs az elnökválasztásra. Ezt követően közölte az alkotmánybíróság az AFP francia hírügynökséggel, hogy két jelöltet nyilvántartásba vettek még a határidő lejárta előtt.

A testület tájékoztatása szerint Abdelhakim Hamadi és Hamid Tuáhri jelöltette magát, és az alkotmánybíróság ellenőrzi, hogy megfelelnek-e a jelöltekkel szemben támasztott jogi követelményeknek. Erre a bíráknak a törvény értelmében 10 napjuk van. Az AFP azt írja, hogy mindkét jelölt a közvélemény számára teljesen ismeretlen Algériában. Hamadi már az április 18-ára kiírt választáson is indulni akart, de akkor a februárban kirobbant tüntetések hatására a voksolást elhalasztották.

Algériában februárban robbantak ki tömeges megmozdulások, miután Abdelaziz Buteflika államfő bejelentette, hogy ötödször is szeretne indulni az elnökválasztáson. A tiltakozások hatására először közölte, hogy ugyan mégsem indul, de elhalasztja a választást, és az új elnök megválasztásáig hivatalban marad. Ez nem csitította le a tiltakozók haragját, akik az elnök azonnali távozását, és a körülötte az elmúlt 20 évben kiépült egész rendszer leváltását követelik.

Amíg ez nem történik meg, a tiltakozók az elnökválasztás megtartását is kategorikusan elutasítják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.