„Két napig sírtam 2016 novemberében”

Az amerikai demokraták előválasztási versenyében mostanra Bernie Sanders szenátor mellett csak Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke maradt versenyben.

2020. 03. 08. 6:54
null
Merrill Oates azt mondja, 21 küldöttről ők is dönthetnek Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szájmaszkos ázsiai diákok lépnek ki a Budapesti Corvinus Egyetemről, maszk nélküli magyar társaik épp ebédelni indulnak.

A tömegben fel sem tűnik, ki tart az ellenkező irányba, az Amerikai Kuckó (American Corner) itteni helyisége felé. Vagy feladatai végeztével távozik onnan.

– Bernie Sandersre szavaztam, szerintem nyerhet is, minden csak a részvételi arányon múlik – mondja Quentin, a nálunk tanuló amerikai fiatalember, aki Georgia államból való. A Demokrata Párt előválasztási sorozata most érte el Budapestet; a külföldön élő demokraták a világ 240 pontján adhatják le voksaikat. Sanders szenátor mellett mostanra csak Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke maradt versenyben. A tét az, ki lesz Donald Trump elnök ellenfele novemberben. Ezt a nyári országos pártkonvenció dönti el, addig a riválisok küldöttszavazatokat gyűjtenek.

– Nekünk, a külföldön élő demokratáknak is lesz konvenciónk, mégpedig májusban, Torontóban, ahol 21 küldöttet választunk meg az egész világról – magyarázza Merrill Oates. A baseballsapkás fiatalember, aki egy informatikai konzulens céget vezet, a hazánkban élő demokratákat tömörítő szervezet elnöke. Államonként eltérő a szabályozás, ki mi alapján voksolhat.

– Otthonról kaptam az értesítést – mutatja a Kalifor­niából érke­zett, okkersárga borítékját Kevin Taylor. A középkorú férfit ismerősei Szabónak hívják; a két vezetéknév ugyanazt jelenti.

Merrill Oates azt mondja, 21 küldöttről ők is dönthetnek

A szavazók természetesen nem kötelesek elárulni, kire adták le voksukat, de a hangulatból azt szűrjük le: inkább Sanderst támogatják, és mielőbb meg akarnak szabadulni Trump elnökségétől. – Írja le nyugodtan: 2016-ban két napig sírtam! – idézi fel Marylin Ball-Brown a négy évvel ezelőtti elnökválasztást, amikor is Trump meglepetésre legyőzte Hillary Clintont. Ball-Brown még évekkel ezelőtt határozta el férjével, hogy öreg napjaikra Washington államból Európába, azon belül is hazánkba települnek át. Most is Veresegyházról vonatoztak fel a szavazásra. – Talán azért, mert az Európában élő amerikaiak nyitottabbak a világra, mint az otthoniak?! – feleli a nyugdíjas asszony arra kérdésre, miért liberális indulót támogatnak. Sanders négy éve a voksok több mint kétharmadával győzte le a budapesti előválasztáson Clintont, akkori pártbeli riválisát.

Bűnöző, aki lábbal tiporja az emberi jogokat, a szénhidrogénekre épülő, környezetpusztító energiakitermelést támogatja – az Amerikai Kuckóban összesereglett demokraták nem mennek a szomszédba az elmarasztalásért, ha Trump kerül szóba. – Mindössze három impeachment-perre került sor eddig az amerikai történelemben, de a mostani volt az első, amelyikre még csak tanúkat sem idéztek be – panaszolja Kevin Taylor a balul elsült kísérlet kapcsán, amellyel megbuktatták volna Trumpot. Most abban bíznak, hogy Sanders végzi el a feladatot.

A kommunisztikus nézeteket valló szenátor pár éve még jó egy ismerőssel is találkozhatott volna a Corvinus aulájában. Marx Károllyal – fémkiszerelésben.

Merénylet az amerikai nagykövetségnél

Öngyilkos merényletet követtek el tegnap az Egyesült Államok tuniszi nagykövetségének közelében. A támadásban öt rendőr és egy civil megsérült, a helyszínre robogóval érkező két merénylő pedig – az épületbe való sikertelen behatolási kísérletet követően – felrobbantotta magát. Egyelőre egy szervezet sem vállalta magára a felelősséget. Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett ugyanakkor azzal a támadással kapcsolatban, amelyet egy kabuli emlékünnepségen hajtottak végre. A kialakult tűzharcot követően legalább 32-en meghaltak, többtucatnyian pedig megsebesültek. Az eseményen több afgán vezető részt vett, köztük Abdulla Abdulla miniszterelnök, korábbi elnökjelölt is, aki azonban sértetlen maradt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.