Két pokolgép robbant Idlíb városában, többen meghaltak

Legalább tizenöten vesztették életüket az északnyugat-szíriai Idlíb városában történt két robbantásos merényletben hétfőn – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, brit székhelyű aktivistahálózat.

Forrás: MTI2019. 02. 18. 18:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője szerint a halálos áldozatok közt tíz civil van, illetve legalább huszonöten megsebesültek a város központjában történt robbantásokban.

Egy neve elhallgatását kérő helyi aktivista azt mondta a dpa hírügynökségnek, a második robbantás akkor következett be, amikor a mentők a helyszínre értek.

A Törökországgal határos Idlíb az egyetlen olyan jelentősebb terület Szíriában, amely túlnyomórészt továbbra is a kormányellenes erők kezén van. A tartományt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai ágának számító Hajat Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadistái ellenőrzik.

A múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai rendezést célzó, Szocsiban tartott tárgyaláson, amelyen részt vett Putyin török és iráni hivatali partnere is, leszögezte, nem maradnak büntetlenül az ott lévő iszlamista terroristák agresszív lépései. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hozzátette, céljuk Idlíbnek „a terrorista csoportoktól való megtisztítása”.

Míg Oroszország és Irán a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormányt támogatja, Törökország az Aszad megbuktatásáért harcoló lázadó csoportokat látja el fegyverekkel. Ankara eddig mindent elkövetett annak érdekében, hogy betartsák a tűzszünetet Idlíbben, egyebek mellett azért, hogy megelőzzön egy Törökország felé induló menekültáradatot.

A 2011 óta zajló szíriai konfliktusban több mint 360 ezren vesztették életüket és milliók váltak földönfutóvá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.