Kételyek között keresi a normalitáshoz vezető utat Olaszország

A jelenleg életben lévő szigorítások feloldásáról csütörtökön és pénteken dönt a kormány.

2021. 04. 20. 21:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kételyek és ellentmondások között keresi a normalitáshoz vezető utat Itália. Az újrakezdés, a szabad élethez való visszatérés azonban megosztja az országot. A politikát is két táborra osztotta a kérdés.

Az egyik oldalon Roberto Speranza egészségügyi miniszter személye körül csoportosulnak az óvatosok. A másik oldalon az állampolgárok segélykiáltását szem előtt tartó jobboldali erők, élén Matteo Salvinivel, a Liga elnökével, aki azonnali nyitást sürget.

Az ellenzékben maradt Giorgia Melonival egyetértésben a kijárási tilalom időintervallumának csökkentését is sürgetik. Az idő előtti, elhamarkodott lazítások azonban könnyen az új fertőzések számának megugrásához vezethetnek.

A korábbi erőfeszítések pillanatok alatt odaveszhetnek

– figyelmeztetnek a hangadó virológusok, akik a közélet sztárjaivá váltak az elmúlt egy évben. Kétség nem fér hozzá, hogy a felelősség óriási. Mario Draghi kormányfőre vár a nagy kihívás, hogy megtalálja a mindenkit kielégítő arany középutat. A tüntetések viharai nem csillapodnak.

A turizmus és a vendéglátószektor nap mint nap újabb formában adja a kormány tudtára, hogy elfogyott a türelme.

A minap az autópályán terített asztalokkal okoztak fennakadást a vendéglátósok. Az elégedetlenek hangját immár nem lehet elhallgattatni. A szabadság szimbolikus dátuma április 26-a Olaszoroszág számára. A jelenleg életben lévő szigorítások feloldásáról csütörtökön és pénteken dönt a kormány. Várhatóan az enyhe vészjelzésű sárga zónába sorolódig a legtöbb tartomány, visszavonásra kerül a régiók közötti átjárási tilalom, megnyithatnak a kávéházak, éttermek szabadtéri helyiségei. A sport és a kultúra világa is nyitásban reménykedhet. A felsőoktatási intézmények kapuinak megnyitása komoly fejtörést okoz az illetékes hivataloknak, azonban az a legvalószínűbb, hogy nem minden osztály indulhat teljes létszámmal. Amennyiben a protokoll betartása megköveteli, az osztályok csökkentett létszámban is visszatérhetnek a tantermekbe.

Mario Draghi tudatában van annak, hogy nemcsak a nyitásra, a gazdaság újraindítására, hanem a jövőre is fel kell készülnie az országnak.

– Nem tudhatjuk, hogy a világjárvány meddig tart és mikor súlyt le egy következő

– nyilatkozta a kormányfő, akinek tekintete a nemcsak a közeljövőt, hanem az elkövetkező évekre való felkészülés lehetőségeit is fürkészi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.