Kétirányú migránspolitika

Máris egymásnak feszült a hatalmat a választók megkérdezése nélkül magához ragadó baloldali olasz kormánykoalíció: az Öt Csillag Mozgalmat vezető Luigi Di Maio az illegális bevándorlók kitoloncolásának felgyorsítását akarja elérni, a Demokrata Párt azonban marasztalná a migránsokat.

2019. 10. 05. 8:15
null
Messina kikötőjébe fut be Líbia felől az Ocean Viking Fotó: MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balközép Demokrata Párttól (PD) magát némileg elhatárolva, új migrációs rendelet részleteit ismertette tegnap Luigi Di Maio olasz külügyminiszter. A kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője többek között azt hangoztatta, hogy szerinte az nem megoldás, ha „mindenkit befogadunk, mindenki idejön”. – Ebben én soha nem hittem, mindig is ellene voltam – fogalmazott a politikus, alig pár héttel azután, hogy kormánya újra megnyitotta kikötőit az NGO-hajók előtt.

A jobboldali olasz sajtó értelmezése szerint a miniszter kijelentéseiből az látszik, hogy megértette, az elmúlt egy hónapban a kormány migrációs intézkedései rosszul sültek el, a partra szállások ugyanis drámai mértékben növekedtek, Lampedusa szigete pedig az összeomlás szélére került, amióta a PD és az M5S kipenderítette a hatalomból a korábbi belügyminisztert, a bevándorlás ellen ­szigorúan fellépő Matteo Salvinit.

Messina kikötőjébe fut be Líbia felől az Ocean Viking
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi

Di Maio tehát most azzal igyekszik megnyerni a közvélemény bizalmát, hogy az illegális bevándorlók kitoloncolásának felgyorsítását ígéri: rendeletével négy hónapra kívánják csökkenteni a menekülteljárás idejét, ennyi idő alatt el kell dönteni, hogy valaki Olaszországban maradhat-e vagy haza kell toloncolni.

A miniszteri rendelet az Olaszország által biztonságosnak tartott országok számát is meg akarja emelni, hogy még több államba lehessen visszaszállítani az illegális bevándorlókat. Hivatalos adatok szerint Olaszországban csak az illegális bevándorlóknak fenntartott táborokban több mint százezren vannak. A többi – ennél is nagyobb létszámra becsült – illegális bevándorló menhelyeken, az utcán vagy elfoglalt épületekben él, írta a távirati iroda.

Az Öt Csillag Mozgalom ­koalíciós partnere ugyanakkor nincs elragadtatva az ötlettől: az Il Messaggero című olasz lap tegnap arról írt, hogy a PD főtitkára, Nicola Zingaretti szerint „aggodalomra ad okot”, hogy az új kormányon belül máris ilyen verseny indult el a koalíciós pártok között.

A Demokrata Párt egyébként szintén a héten nyújtott be egy javaslatot a bevándorlók állampolgársághoz jutásának könnyítése érdekében. A tömörülésnek nem csak az M5S-sel kell megbirkóznia, Matteo Renzi pártból való kilépése ugyanis önmagában erodálja a balközép tömörülést: egyre többen fontolgatják, hogy a volt kormányfővel tartanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.