Kétséges Lengyelország részvétele a jeruzsálemi V4-csúcson

Kétségessé vált Lengyelország részvétele a visegrádi négyek (V4) és Izrael jeruzsálemi csúcsértekezletén, miután Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter – idézve Jichák Samír néhai miniszterelnököt – kijelentette, hogy a „lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”.

Forrás: MTI2019. 02. 18. 10:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfő reggel újságíróknak azt mondta: Varsóban Izraeltől „határozott reakciót” várnak Kac „elmarasztalandó, megengedhetetlen és rasszista” szavaira, és amennyiben nem reagálnak rá, Jacek Czaputowicz külügyminiszter sem megy el a jeruzsálemi V4-csúcsra. A döntést 2-3 órán belül meghozzák – hangsúlyozta Morawiecki.

A hétvégén kinevezett Jiszráel Kac ügyvezető külügyminiszter ominózus nyilatkozata az i24 News izraeli rádióban hangzott el vasárnap. Kac kijelentette: Jichák Samír – akinek apját a lengyelek megölték – azt mondta: a „lengyelek anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”. Kac hozzátette, hogy az ő szülei túlélték a holokausztot, s minden izraelihez és minden zsidóhoz hasonlóan ő is kijelentheti: „nem felejtjük el, és nem bocsátunk meg”.

„Senki nem fog utasítani, hogyan fogalmazzunk, hogyan őrizzük halottaink emlékét” – tette hozzá az ügyvezető külügyminiszter.

Kac hétfőn a közszolgálati rádióban ismét megszólalt az ügyben, és azt mondta, hogy a történelmi igazság nem változtatható meg, a lengyelek együttműködtek a nácikkal, és részt vettek a zsidók megsemmisítésében a holokauszt idején. „Lengyelország a zsidó nép nagy temetője, csak egy történelmi igazság van. Lengyelországban a holokauszt előtt, alatt és utána is volt antiszemitizmus” – szögezte le.

„A V4-ek fontos európai fórum, de kapcsolatainkat a történelmi igazság alapján kell kialakítanunk” – tette hozzá Kac, aki abban a Kfar Achim faluban született és nőtt fel, amelyet magyar anyanyelvű holokauszttúlélők alapították.

A V4-ek (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia) és Izrael csúcsértekezletére a tervek szerint hétfőn érkeznek a miniszterelnökök, az érdemi tárgyalások másnap, kedden lesznek.

Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője hétfő reggel – még a Morawiecki-nyilatkozat elhangzása előtt – a közszolgálati rádióban kijelentette: Kac „szégyenletes” előző napi kijelentése nyomán megváltozott a helyzet. „Ennek fényében a lengyel kormány képviselőinek akármilyen részvétele mögött (...) nagyon nagy kérdőjel áll” – mondta.

A lengyel nyilatkozók Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek minapi kijelentésére reagáltak, amelyet Jeruzsálem szerint az izraeli sajtó pontatlanul idézett, és amely miatt Varsó már vasárnap külügyminiszteri szintre csökkentette részvételét a jeruzsálemi kormányfői V4-csúcson. A Jerusalem Post című izraeli lap csütörtöki cikkében azt írta: az izraeli kormányfő aznap Varsóban azt mondta, hogy „a lengyelek együttműködtek a nácikkal a holokauszt elkövetésében”. A lengyel sajtó szerint Netanjahu a hétvégén telefonon beszélt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, és azt mondta neki, egyáltalán nem arra célzott, hogy az összes lengyel együttműködött volna a hitleristákkal, csupán „egyes” lengyelekről beszélt.

A legnagyobb izraeli ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke, Grzegorsz Schetyna is „rasszistának” és „lengyelellenesnek” minősítette hétfőn Kac előző napi kijelentését, és hivatalos bocsánatkérést szorgalmazott az izraeli kormány, Netanjahu, valamint Kac részéről.

Schetyna, valamint Krzysztof Szczerski, a lengyel elnöki hivatal kabinetfőnöke és külügyi államtitkár úgy látta: eleve kockázatos volt a V4-csúcs szervezése az izraeli választási kampány idején. A csúcs csak akkor lenne sikeres, „ha a fogadó fél megértené, hogy ez neki tett gesztus” a V4 részéről – mondta Szczerski. Izraelben április 9-én tartanak parlamenti választásokat.

Lengyelország és Izrael között már a tavalyi év elején is kipattant egy diplomáciai vita a holokausztra vonatkozó szóhasználatról. Ez a lengyel és az izraeli kormányfő közös, tavaly nyáron aláírt nyilatkozatával zárult le. A dokumentum méltatta a második világháború idején zsidókat mentő lengyelek magatartását, és elutasította, hogy Lengyelországot, illetve az egész lengyel nemzetet a német nácik és kollaboránsaik által elkövetett bűntettekkel vádolják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.