Kétszázmillió éves ősgyík-lábnyomot találtak az Antarktiszon

Egy antarktiszi expedíció kutatói mintegy 200 millió éves megkövesedett dinoszaurusz lábnyomra bukkantak a Viktória-föld északi részén.

Forrás: MTI2019. 04. 17. 20:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kéznagyságú nyom az archosaurus nemhez tartozó állattól származik – közölte szerdán a német Földtani és Nyersanyagügyi Hivatal (BGR) Hannoverben.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy mely dinoszauruszfaj lábnyomáról van szó. A kutatók a nyomot még 2016 januárjában találták, az antarktiszi Viktória-föld északi részénél, Helliwell Hillsnél, de felfedezésüket csak minap hozták nyilvánosságra a Polar Research című szaklapban.

A Viktória-föld déli részén kutatók már korábban találtak ősgyíkoktól származó csontokat, ezzel szemben a terület északi részén még egy fogra sem bukkantak – mondta az expedíció vezetője, Andreas Läufer. A kutató hangsúlyozta, hogy éppen ezért nem számítottak erre a nyomra.

Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. „Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük” – magyarázta Läufer.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.