Kevesebb gyermek születik, mégis nő a népesség Amerikában

Az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét szavazta meg tegnapra virradóra Alabama amerikai szövetségi állam szenátusa, drákói büntetést helyezve kilátásba a jogszabály megszegőinek. A több déli államban is bevezetett hasonló szigorítás fő oka a vallásos konzervativizmus, de a döntés gátat vethet a születésszám folyamatos csökkenésének is.

Mártonffy Attila
2019. 05. 16. 15:42
Pro-choice supporters protest in front of the Alabama State House as Alabama state Senate votes on the strictest anti-abortion bill in the United States at the Alabama Legislature in Montgomery
A művi terhességmegszakítás joga mellett tüntetők. Kettős mércét emlegetnek Fotó: REUTERS/Chris Aluka Berry
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobboldali, republikánus többségű képviselőház után a szintén republikánusok vezette szenátus is megszavazta Alabama államban az abortusztörvény drasztikus szigorítását. Ennek értelmében a várandósság bármely szakaszában tilos a művi beavatkozás, egyetlen kivétellel: ha az anya élete veszélyben forog vagy súlyos egészségi károsodás veszélyezteti. Nem lehet kifogás az sem, hogy az anya nemi erőszak vagy vérfertőző kapcsolat miatt esett teherbe. A spontán vetélést a törvény értelemszerűen nem bünteti. Az az orvos, aki a tiltás ellenére is végrehajtja az abortuszt, 99 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat a jövőben, de az is tíz évet kaphat, aki csak megkísérli a terhességmegszakítást.

A törvény jelenleg a kormányzó aláírására vár. Ha Kay Ivey ezt megteszi, akkor perek sora indulhat női és emberi jogi szervezetek, illetve más csoportok részéről is, sőt az MTI és a Reuters hírügynökségek szerint az sem zárható ki, hogy a törvény az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerül.

Idén eddig tizenhat szövetségi államban hoztak abortuszkorlátozó törvényt, köztük négyben – Georgiában, Kentuckyban, Ohióban és Mississippiben – a törvény a magzat első szívdobbanásától, azaz körülbelül a terhesség hatodik hetétől kezdve tiltja az abortuszt. Az alabamai törvény azonban már a fogantatás pillanatától tiltja a magzatelhajtást. A Reuters által megkérdezett orvosok szerint a terhességmegszakítás teljes tiltása katasztrofális hatással lesz az egészségügyre. – Az orvosok nem lesznek hajlandók segíteni szükséget szenvedő pácienseiken még akkor sem, ha a terhesség rontja, veszélyezteti az egészségüket, mivel félnek a beavatkozás esetleges büntetőjogi következményeitől – mondta az egyik orvosszervezet vezetője.

A művi terhességmegszakítás joga mellett tüntetők. Kettős mércét emlegetnek
Fotó: REUTERS/Chris Aluka Berry

Bár az abortuszellenesség fő oka a vallásos konzervativizmus, megfigyelők nem zárják ki az összefüggést az abortusz tilalma és a születésszám csökkenése között az Egyesült Államokban. Egy friss statisztika szerint az amerikai újszülöttek száma tavaly harminckét éves mélypontja zuhant, s a szülési hajlandóság hanyatlása már-már veszélyezteti a jövő munkaerőpiacát. A The Wall Street Journal által idézett statisztikák szerit 2018-ban 3,79 millió gyermek született, két százalékkal kevesebb, mint a megelőző évben. A születések száma már négy éve folyamatosan esik az Egyesült Államokban. Az ezer nőre jutó szülések száma – az általános termékenységi ráta egy nő élete során – a 15–44 éves korú nők között 60,3-ról 59-re mérséklődött, az éves születési ráta pedig 2018-ban egy nő esetében átlag 1,7-ra esett. S történik mindez az amerikai gazdaság fellendülése ellenére.

A csökkenés egyébként az összes etnikai és bőrszín szerinti csoport körében általános. Többen a diákok eladósodásával, a szülési szabadság hiányával, a gyermeknevelési támogatások elégtelenségével vagy elérhetetlenségével, illetve a magas lakhatási költségekkel magyarázzák a gyermekvállalási kedv megcsappanását. Ennek viszont komoly következményei lehetnek a jövőben: kevesebb keresőképesnek kell eltartania a nyugdíjasokat. De a népesség a csökkenő születés­szám ellenére folyamatosan növekszik, ami egyértelműen a bevándorlással magyarázható. Az Egyesült Államok lakosainak száma meghaladja a 328 milliót, a növekedés mértéke az elmúlt három esztendőben évi 0,71 százalék volt, évi nettó 900 ezer bevándorlóval számolva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.