Kevesebb klímakárosító fluorgázt fog használni az Európai Unió

Kevesebb klímakárosító fluorgázt fog előállítani és használni az Európai Unió, amely jó úton van afelé, hogy teljesen felhagyjon a gázok használatával – közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) a héten Koppenhágában.

Forrás: MTI2020. 02. 05. 22:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fluorgázok szintetikus kemikáliák, amelyeket többek között a hűtőszekrényekben és a klímaberendezésekben használnak. Jelentősen hozzájárulnak az ember által előidézett klímaváltozáshoz, ezért használatuk csökkentése az unió emissziókorlátozást célzó stratégiájának egyik központi része.

2018 sorozatban a harmadik év volt az unióban, amikor az engedélyezettnél kevesebb fluor-szénhidrogén került a piacra – közölte a szervezet. Ezekből a gázokból ebben az évben az EU 46 százalékkal kevesebbet használt el, mint amennyi a 2019-re előírt limit.

A fluorozott üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke az Európai Unióban 15 évnyi töretlen emelkedés után 2015-ben visszaesett és 2017-ben két százalékkal csökkent.

Egy EU-direktíva azt tűzte ki célul, hogy a fluorgázok emisszióját 2030-ig a 2014-es évhez képest kétharmadával csökkenti. A termelőknek és az importőröknek be kell tartaniuk az éves kvótákat, különben büntetésre kell számítaniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.