Kezdődik a Huawei lengyelországi kémpere

A társaság kitiltását az Egyesült Államok szorgalmazza, s európai szövetségeseit is erre szorítja.

Mártonffy Attila
2021. 06. 01. 12:37
null
A Huawei állítólag már idén beszállhat az elektromos autók piacára Fotó: Filip Singer Forrás: MTI/EPA/Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma kezdődött Lengyelországban egy volt lengyel titkosszolgálati ügynök és a Huawei kínai távközlési óriásvállalat egyik egykori, azóta elbocsátott alkalmazottjának kémpere. A két férfit még 2019 januárjában tartóztatták le Kínának való kémkedés gyanújával. Varsó – több európai kormányhoz hasonlóan – úgy tartja, hogy a Huawei kommunikációs hálózati berendezései alkalmasak lehetnek adatok továbbítására Kínának, ezért fontolgatják, hogy nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva kizárják a céget az ötödik generációs (5G) hálózatok építéséből. A Huawei konzekvensen tagadja, hogy eszközeit fel lehetne használni kémkedésre, illetve ilyet tett volna a pekingi hatóságok számára. A társaság kitiltását az Egyesült Államok szorgalmazza, s európai szövetségeseit is erre szorítja.

Mindeddig azonban csak két állam – Nagy-Britannia és Svédország – tett eleget Washington követelőzésének, s hivatalosan is megtiltotta a Huaweinek a hálózatépítést.

A lengyel ügyészség állítása szerint Vang Vej-csing (Wang Weijing), a Huawei vezető tisztviselőjeként több mint hét éven át látta el információkkal Kínát, amelyek alapján a vállalat befolyást gyakorolhatott a lengyel kormányra technológiája elfogadása érdekében. A vizsgálati fogságban lévő Vangot azzal is gyanúsítják, hogy beszervezett egy lengyel titkosszolgálati ügynököt, aki tanácsokkal látta el őt a helyi mentő- és biztonsági szolgálatok rádióhálózatának állapotáról, illetve a Huawei eszközei felhasználásának elfogadtatásáról. A lengyel vádlott, bizonyos Piotr D. éveken keresztül dolgozott legfelsőbb kormányköröknek kiberbiztonsági szakértőként, s azt hozták fel ellene, hogy információforrásként ajánlkozott a közigazgatási kérdésekben.

A férfi állítólag a varsói katonai akadémia kommunikációs hálózatához csatolt behatolásvédelmi rendszerről szolgáltatott információkat Vangnak.

Mindketten tagadják bűnösségüket. Vang ügyvédje a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy semmilyen bizonyítékot nem találtak a kém- vagy bármilyen más illegális tevékenység alátámasztására.

Az Egyesült Államokban gyanakvással tekintenek a Huaweire
Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Donald Trump akkori amerikai elnök kormánya elégedetten nyugtázta a letartóztatásokat. Mike Pence alelnök kijelentette: a lépés azt demonstrálja, hogy Varsó elkötelezett a távközlési szektor biztonságának védelme mellett. Mateusz Morawiecki kormánya tavaly törvénytervezetet terjesztett a parlament elé, amely kizárná a Huaweit az 5G-hálózatok építéséből, ám ezt a törvényhozás még nem tárgyalta meg.

Európában egyébként nagy a bizonytalanság és tétovázás az új generációs, számos kényelmi szolgáltatást lehetővé tevő hálózat kiépítését illetően, mivel még nem tudták eldönteni, hogy engedelmeskedjenek-e az amerikai nyomásnak.

A Huawei szerint csaknem 44 milliárd złoty (12 milliárd dollár) veszteség éri a lengyel gazdaságot, ha akár csak néhány évvel is késik az 5G bevezetése.

Magyarország kivételével – amely kategorikusan visszautasította a kínai cég kizárását a hálózatépítésből többek között arra hivatkozva, hogy nem az állam, hanem a távközlési vállalatok építik a rendszert, s így nincs ráhatása az üzletmenetükre – a közép- és kelet-európai országok még nem hoztak végleges döntést az ügyben. A tiltást legbuzgóbban támogató Románia kormánya idén áprilisban szintén jóváhagyott egy erről szóló törvénytervezetet, ám erre még a parlament felsőházának rá kell bólintania. A javaslat értelmében a beruházásban részt vevő vállalkozások technológiáit, eszközeit, szoftvereit a miniszterelnöknek kellene engedélyeznie. Bukarest továbbá még 2019-ben a régióból elsőként írt alá szándéknyilatkozatot az Egyesült Államokkal az 5G-hálózatok biztonságának szavatolásáról.

Csehország már korán, 2018-ban hangoztatta az 5G biztonságával kapcsolatos aggodalmait, de Prága még messze áll a döntéstől, a kormány egyelőre lavírozni próbál a biztonsági vállalatok figyelmeztetései és más belföldi, választások előtti politikai meggondolások között.

Szlovákia viszonylag friss jövevény az 5G-vitában, csak tavaly októberben írta alá az USA-val a vonatkozó közös közleményt. A pozsonyi nemzetbiztonsági hivatal azóta is fogalmazza a technológia biztonsági irányelveit. E dekrétum nem törvényi szinten szabályozná a hálózatépítést, tehát könnyebb módosítani vagy akár visszavonni. Mindenesetre még hátravan az ügyben folytatandó politikai vita is. A litvánok és a lettek a lengyel, s ezzel az amerikai vonalat követik, s már ők is aláírták a vonatkozó memorandumot Washingtonnal. A balti államok nagy valószínűséggel nem a Huaweit fogják választani, hanem az európai távközlési piac két óriása, a svéd Ericsson és a finn Nokia közül valamelyiket – latolgatja az esélyeket a csehországi külügyi társaság elemzése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.