Kiállás a rendőrök mellett

Egy baloldali napilap iráni származású publicistája éles szavakkal támadta a stuttgarti rendfenntartókat.

2020. 06. 22. 19:13
German Interior Minister visits Stuttgart after clashes
epa08501808 German Interior Minister Horst Seehofer looks at a damaged police car during a visit to the downtown shopping area in Stuttgart, 22 June 2020. Several hundreds of rioting youths vandalized and looted dozens of shops in the center of Stuttgart, the capital of the federal state of Baden-Wuerttemberg, in the early morning of 21 June 2020, reports state. The rioters also hurled rocks at police officers until the situation calmed down around 3 am. Authorities have yet to provide an explanation about what exactly sparked the unrest. EPA/RONALD WITTEK Fotó: RONALD WITTEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap még a több százfős előző éjszakai stuttgarti randalírozás, hétfőn már a visszhangja került az érdeklődés homlokterébe Németországban. Felbolydította a közéletet, és kiélezte a sajtószabadság határairól szóló vitát, hogy a Die Tageszeitung baloldali napilap iráni származású, de már német földön született publicistája éles szavakkal támadta a stuttgarti rendfenntartókat, akik közül mintegy húszan sérültek meg a zavargásokban. Hengameh Yaghoobifarah a szemétdombra kívánta a rendőrséget, „ahol valóban hulladék veszi körül őket. A saját fajtájuk között minden bizonnyal a legjobban érzik magukat.”

A rendőrszakszervezetek mellett Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter is feljelentést helyezett kilátásba emiatt, és a véleménynyilvánítás szabadságáról szólva hozzátette: „Vannak pontok, amelyekkel egyszerűen nem tudok együtt élni.” A bajor Keresztényszociális Unió politikusa elítélte a nemcsak a rendőröket, de a tűzoltókat és a mentőket is elérő támadásokat. – Megvédjük azokat, akik minket védenek – fogalmazott, a felelősök szigorú megbüntetését ígérve. Szóvivője, Steffen Seibert útján Angela Merkel kancellár visszataszítónak nevezte a történteket.

Az amerikai George Floyd halálát követő globális tüntetés- és zavargáshullámban a rendőrellenes hangulat is felerősödött. – Az erőszakot, a vandalizmust és a színtiszta brutalitást a jogállam teljes szigorával kell üldözni és büntetni – mondta Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök, aki szintén szükségesnek tartotta, hogy megszólaljon az ügyben. A még a balliberális többségű német médiában is radikálisnak számító Die Tageszeitung főszerkesztőnője, Barbara Junge viszont úgy vélte, Seehofer feljelentése szégyenteljes támadás a sajtószabadság ellen. Tina Groll, a német sajtószakszervezet elnöke szerint a belügyminiszternek vannak más eszközök is a kezében, „mint hogy a jogi husángot lóbálja”.

A stuttgarti rendőrség szerint szombat éjjel az indulatok egy kábítószerrel kapcsolatos igazoltatás nyomán szabadultak el. Zömmel fiatalokból álló csoportok utcakövekkel, husángokkal támadtak a rendőrökre, üzleteket, autókat rongáltak meg, fosztogattak. Vallási vagy politikai indítékot egyelőre nem állapítottak meg, de számos külföldi is volt a randalírozók között, és felvétel rögzíti, hogy az „Allah, akbar!” iszlamista kiáltás is elhangzott. Egy 16 éves fiút emberölési kísérletért vonnak felelősségre, mert fejbe rúgott egy földön fekvő egyetemistát, aki fellépett a randalírozók ellen. A becslések szerint a tízmillió eurót is elérheti az anyagi kár Baden-Württemberg tartomány fővárosában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.