Kiberbiztonsággal harcolnak a német digitális szuverenitásért

Az új hallei központ az internetes fenyegetések elhárításával foglalkozik majd.

Mártonffy Attila
2020. 08. 13. 7:45
null
Forrás: Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Kibervédelmi ügynökség létrehozását jelentette be a berlini kormány. Az új szövetségi intézmény az internetről érkező mind gyakoribb fenyegetések elhárításával – mint ahogy Horst Seehofer belügyminiszter fogalmazott – Németország „digitális szuverenitását” lesz hivatott védeni. Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter (képünkön) mérföldkőnek nevezte a kabinet döntését az informatikai rendszerek védelme érdekében, és közölte, az új kiberbiztonsági szervezet kezdeti költségvetése 350 millió euró lesz 2023-ig. Első központját a kelet-németországi Halléban alakítják ki, végleges főhadiszállása a Lipcse-Halle repülőtéren lesz – írta a Deutsche Welle német hírportál.

Munkahelyeket teremt

Az ügynökség létrehozásáról még 2018-ban állapodtak meg a kormánykoalíció pártjai. Feladata egyrészt a kiberbiztonsággal kapcsolatos innovatív kutatások koordinálása lesz, másrészt gondoskodnia kell arról, hogy az elméleti kutatási eredményeket sikerrel alkalmazzák a gyakorlatban is a kibertámadások eredményes kivédésére. A hivatal – amely a védelmi és a belügyminisztérium felügyelete alá fog tartozni – a tervek szerint együttműködik más országok hasonló szervezeteivel is. – Az ötletelés és az újszerű megközelítés, különösen a digitális biztonság területén, megérdemli kiemelt figyelmünket – mondta Kramp-Karrenbauer. Horst Seehofer belügyminiszter azt emelte ki, hogy az ügynökség hallei központjának kiválasztásában főként a munkahelyteremtési szándék játszott szerepet. A barnaszén-felhasználó szász-anhalti térséget ugyanis súlyosan érintette a környezetszennyező fosszilis energiaforrások kiszorításáról szóló kormánydöntés.

Százfős agytröszt

Az intézményben mintegy száz embert alkalmaznak majd, e csapatot egy, a mesterséges intelligenciában járatos szakember, Christoph Igel vezeti. A leendő igazgató szerint a legfontosabb feladat most az, hogy összeszedjék Németország legjobb, kiberbiztonsághoz értő szakembereit. Az eredeti tervek szerint az ügynökségi projekt gyakorlati kivitelezése márciusban kezdődött volna meg, ám az indulást több tényező is hátráltatta, többek között a vártnál tovább tartott a helyszín kiválasztása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.