Kibertámadással üzenne Joe Biden Moszkvának?

Orosz hálózatok ellen intézhet hackertámadást Washington Moszkva beavatkozására hivatkozva.

Mártonffy Attila
2021. 03. 08. 16:30
BIDEN, Joe
Washington, 2021. február 21. Joe Biden amerikai elnök misére érkezik a Szentháromság-templomba Washington Georgetown városrészében 2021. február 20-án. MTI/EPA/Samuel Corum Fotó: Samuel Corum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja egy sor titkos kibertámadást készít elő orosz hálózatok ellen, megtorlásul mindazért a kellemetlenségért, amit állítólag Moszkva okozott az Egyesült Államoknak a múlt év végén – véli tudni kormányzati forrásokra hivatkozva a The New York Times amerikai napilap. Az üzenetnek szánt akció három héten belül kezdődne, de csak Vlagyimir Putyin elnök, az orosz titkosszolgálat és a katonaság tud majd róla, a szélesebb világ nem fogja érzékelni.

A támadássorozatot egy időben indítják majd a Moszkva elleni új gazdasági szankciók bevezetésével,

valamint Biden is ekkor fogja elrendelni az amerikai kormányzat internetes rendszerei biztonságának megerősítését. Jake Sullivan, Biden nemzetbiztonsági főtanácsadója meg van győződve róla, hogy az akció széles körű stratégiai tárgyalásra kényszeríti majd Moszkvát.

A küszöbönálló kibertámadás-sorozat válasz lenne a texasi SolarWind szoftvertársaság szervereinek feltörésére. A cég hálózatfelügyeleti szoftvereket szállít partnereinek, amelyek közül több mint száz magántársaság és kormányzati szervezet vált a támadás áldozatává. A hackerek az úgynevezett hátsó kapu módszerét alkalmazva jutottak be a kiszemelt cégek szervereire, és loptak el adatokat. Szakértők szerint az utóbbi idők legnagyobb és legkifinomultabb kibertámadása volt ez az USA ellen. A hackerek nyolc hónapon át háborítatlanul tevékenykedtek, s csak tavaly decemberben fedezték fel a behatolást.

Washington szerint nem lehetett volna sikeresen végrehajtani a támadást egy külföldi kormány hathatós támogatása nélkül.

Az amerikai titkosszolgálatok azt gyanítják, hogy valószínűleg orosz hackerek állnak az incidens mögött, ám bizonyítékkal nem szolgáltak.

Moszkva természetesen tagadja a vádat, amely szerinte „újabb indokolatlan kísérlet Oroszország besározására” – írja az RT.com orosz híroldal. Előrevetítve a közelgő akciót, Sullivan még a múlt hónapban azt nyilatkozta a CBS televíziónak, hogy az Egyesült Államok „látható és láthatatlan eszközöket” fog alkalmazni Moszkva megbüntetésére a SolarWinds-incidens miatt.

Washington hasonló lépésre készül Kína ellen is, miután a Pentagon és a titkosszolgálatok nemrégiben felfedezték, hogy, egy sérülékenységet kihasználva, ugyancsak külföldi támadók hatoltak be a Microsoft Exchange levelezőrendszerbe számos kisvállalkozásnál, önkormányzatnál és katonai beszállítónál. A Microsoft államilag támogatott kínai hackerekként azonosította az elkövetőket, és azonnal javítást adott ki a biztonsági rés betömésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.