Kiesett szerepéből AKK – videó

Kínosnak bizonyult poénra ragadtatta magát Annegret Kramp-Karrenbauer, aki a sem férfiként, sem pedig nőként be nem sorolható mintegy nyolcvanezer német vécéhasználatán élcelődött egy farsangi mulatságon. A CDU elnöknőjétől most kormánypárti és ellenzéki politikusok is bocsánatkérést követelnek, ahogyan a párt saját homoszexuális platformja is.

2019. 03. 05. 9:27
Annegret Kramp-Karrenbauer, leader of Germany's conservative CDU, attends a traditional Black Forest carnival event in Stockach
Farsangi jelmezben érkezett Merkel utódja a baden-württembergi mulatságra Fotó: Kai Pfaffenbach Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annegret Kramp-Karrenbauer farsangi takarítónő-jelmeze még elment – a karneválszezonban sokan és szívesen öltöznek be ennek-annak Németországban –, de egy minapi mulatságon elmondott vicce már átlépte a toleranciaküszöböt. – Ez olyan férfiaknak való, akik nem tudják, állva pisiljenek-e vagy pedig le kell ülniük – mondta a vezető kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöknője az interszexuálisok mellékhelyiségeiről egy baden-württembergi farsangi rendezvényen. A német közéletben sokszor csak AKK-ként emlegetett politikusnő számos bírálatot kapott elhangzott mondatáért.

– Természetesen indokolt a bocsánatkérés, számítunk rá – szögezte le Alexander Vogt, a CDU saját homoszexuális platformjának elnöke, hozzátéve, „politikai korrektség ide vagy oda, ezt sokan túlzásnak találják. Ezeknek a határoknak világosaknak kell lenniük. Más kisebbségek rovására sem viccelődünk már”. Vogt egyben tisztázó beszélgetésre is számít a tavaly decemberben megválasztott pártelnökkel, akit – Angela Merkel távozása esetén – lehetséges kancellárként is emlegetnek, tekintve, hogy a CDU továbbra is az egyetlen párt Németországban, amely esélyes a kormányfői posztra.

A Berlinben a CDU/CSU pártszövetséggel együtt kormányzó szociáldemokraták egyenesen attól tartanak, AKK balul elsült vicce már a jobbratolódás jele. – Annegret Kramp-Karrenbauer megmutatja, milyen ókonzervatív szél fúj újra az uniópártoknál. Az ilyen kijelentések még egy karneválon is teljességgel tiszteletlenek – közölte Lars Klingbeil, a párt főtitkára. Az ellenzék is élesen reagált. – Olyan nehéz dolog lenne anélkül elmondani egy humoros farsangi beszédet, hogy beleszállnánk a kisebbségekbe? – tette fel a kérdést a liberális (FDP) Jens Brandenburg, míg Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöknője úgy vélte, „a diszkrimináció-ellenességnek és egymás tiszteletének évi 365 napon keresztül kell tartania, még karnevál idején is”.

Farsangi jelmezben érkezett Merkel utódja a baden-württembergi mulatságra
Fotó: Reuters

E két utóbbi párt véleménye azért lényeges, mert a német közéletben folyamatosan téma, hogy Merkel távozása esetén újabb esélyt adhatnak az úgynevezett Jamaica-koalíciónak, azaz a CDU/CSU mellé az FDP és a Zöldek szállhatnának be partnernek. Ebben az esetben alighanem emlékezni fognak AKK szavaira. Steffen Seibert német kormányszóvivő tegnap azzal intézte el a kérdést, hogy karneváli beszédeket nem kommentál, majd részletezte, hogy a kormány mit tett az interszexuálisokért. Idén januártól már a harmadik nemet is bejegyezhetik a születési anyakönyvekbe; ez évente mintegy 150 újszülöttet érinthet. Becslések szerint 80 ezer interszexuális él Németországban.

AKK vicce annál is rosszabbkor született a német elit szempontjából, hogy éppen azzal ostorozzák most a jobboldali, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) elnevezésű ellenzéki pártot: a Bundestag „nem sörsátor”. – Akinek nincs tojása, nem kormányozhatna – hangzott el pél­dául a pulpitusról az AfD-től.

Rosszul elsült tréfa

Elnézést kért a kasmíri konfliktus kifigurázásáért Trevor Noah (képünkön), miután szavaival sokakat magára haragított. A dél-afrikai műsorvezető, aki 2014 óta az amerikai fiatalok körében rendkívül népszerű The Daily Show-t vezeti, műsorának egy szegmensében beszélt az indiai–pakisztáni konfliktusról, amit egy bollywoodi musicalhez hasonlított. Mint mondta, a Pakisztán és India közötti vérontás „minden idők leghosszabb háborúja”, illetve „hatalmas szórakozás” lenne. Trevor Noah szavai rögtön negatív visszhangra leltek a közösségi médiában, ahol nemcsak a gyakorlatilag évtizedek óta konfliktusban álló országok polgárai, de amerikai rajongói is rasszistának és érzéketlennek bélyegezték a humoristát. Noah végül a Twitteren kért bocsánatot. Mint írta, a vicceket a fájdalom és vigasz kifejezésére is használja, de sajnálja, ha bárkit is megbántottak a műsorában elhangzottak. – Azután is viccelődtem, hogy anyámat fejbe lőtték – írta, utalva arra, hogy édesanyját a nevelőapja megpróbálta meggyilkolni Dél-Afrikában. Noah épp a családon belüli erőszak következtében menekült Los Angelesbe, amit most internetes kritikusai fel is róttak neki. Egyébként nem csak Trevor Noah kap hideget-meleget a kasmíri konfliktus emlegetése miatt: a világszerte ismert bollywoodi színésznő, Priyanka Chopra nemrég az in­diai légierőt éltette egy interneten közzétett bejegyzésben, amire aláírásgyűjtés kezdődött, hogy Choprát zárják ki az UNICEF-nagykövetek sorából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.