Kijev nem enged Budapest nyomásának

Dmitro Kuleba leszögezte, a jogszabályban foglalt alapelveket Kijev nem hajlandó megváltoztatni.

Magyar Nemzet
2020. 06. 13. 10:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijev nem fog további változtatásokat végrehajtani a 2017-ben elfogadott ukrán oktatási törvényen a Magyarországgal való kompromisszum kedvéért azon túlmenően, hogy már végrehajtotta az Európa Tanács Velencei Bizottságának minden ajánlását – jelentette ki az ukrán külügyminiszter egy pénteki interjúban. Dmitro Kuleba leszögezte, a jogszabályban foglalt alapelveket Kijev nem hajlandó megváltoztatni. Felhívta a figyelmet arra: Magyarország soha nem kifogásolta azt, hogy a magyar nemzetiségű ukrán állampolgároknak beszélniük kell az államnyelvet, azaz az ukránt. A miniszter hangsúlyozta: az ukrán fél a Magyarországgal fenntartott kapcsolatainak normalizálására törekszik.

A magyar–ukrán viszony a 2017-ben elfogadott ukrán oktatási törvény, különösen az abban lévő nyelvi cikkely miatt romlott meg. Magyarország és a kárpátaljai magyar szervezetek elsősorban azt kifogásolják, hogy a jogszabály, valamint az ahhoz kapcsolódóan szintén elfogadott, a középfokú oktatásról szóló törvény a nemzetiségi iskolákban az ötödik osztálytól elrendeli a fokozatos áttérést egyre több tanórában az ukrán nyelvű oktatásra, ami szerintük sérti a kisebbségek már megszerzett jogait. Budapest az oktatási törvény elfogadása óta blokkolja az Ukrajna–NATO Bizottság nagykövetinél magasabb szintű tanácskozásait – emlékeztet az MTI.

A magyar kormány mindig ki fog állni a kárpátaljai magyarok mellett – reagált pénteken a külgazdasági és külügyminiszter Dmitro Kuleba szavaira. Szijjártó Péter szerint az ukrán külügyminiszter legutóbbi budapesti látogatásakor korrekt tárgyalást folytattak, baráti hangnemben. Akkor is elmondta neki, hogy csak abban az esetben vonjuk vissza a NATO–Ukrajna-ülések vétózását, ha a Kárpátalján élő magyarok visszakapják az anyanyelvi oktatáshoz fűződő jogaikat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.