Kijev a vörös zónába sorolta hazánkat

Ugyanakkor elhalasztották Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij régóta várt találkozóját.

2020. 08. 02. 16:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vörös zónává minősítette Magyarországot az ukrán egészségügyi minisztérium – adta hírül a hétvégén a Kárpátalja.ma hírportál. Ukrajnában az uniós mintára különböző színekkel jelölik az országokat a járványügyi kockázat alapján. A helyi sajtó által csak színes karanténként emlegetett rendszerben figyelembe vesznek különféle mutatókat, köztük a betegek összlétszámát, az új koronavírus-fertőzések és -tesztek számát, illetve a kórházak leterheltségét.

A vörös zónákból hazatérőkre kéthetes karantén vár, vagy teszttel kell igazolniuk, hogy nem vírusosak. A döntés mégis meglepő, hiszen hazánkban vasárnap csak kilenc új fertőzést regisztráltak, nem volt újabb elhunyt, és az új esetek száma hetek óta alacsony. Ezzel szemben Ukrajnában egyetlen nap alatt még mindig 1172 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, csak Kárpátalján 64 új megbetegedést jegyeztek fel. Ukrajna most a kockázatos országok közé sorolta például a Covid–19-cel eddig elég sikeresen megküzdő Kínát és Németországot, a zöld zónához tartozik viszont a nyájimmunitással próbálkozó Svédország vagy Egyiptom és Törökország.

Ráadásul a kedvezőtlen besorolásra éppen egy újabb ukrán–magyar pengeváltást követően került sor. A minap Dmitro Kubela ukrán külügyminiszter afölött értetlenkedett, hogy a kijevi magyar nagykövet, Íjgyártó István arról beszélt, Magyarország tovább blokkolja a NATO és Ukrajna közötti miniszteri szintű egyeztetéseket, miután még mindig nem rendeződött a sokat bírált ukrán oktatási és nyelvtörvény.

Az ukrán tárcavezető emlékeztetett, magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel abban egyeztek meg, három kétoldalú találkozót tartanak, amelyen egy megállapodás szövegét egyeztetik. Ezt írhatja alá később Orbán Viktor kormányfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A háromból kettőre már sor került, ám a harmadikat az oktatás kérdéséről a koronavírus-járvány miatt szeptemberre halasztották. – Sértő számomra, ha ez az interjú annak a jele, hogy a magyar fél megváltoztatta álláspontját, és diplomatikusan szólva, megkísérli átalakítani a tárgyalási folyamatot – vágott oda az ukrán külügyminiszter, újra leszögezve, Ukrajna a 2017-es oktatási törvényen végrehajtotta az Európa Tanács égisze alatt működő Velencei Bizottság összes módosító ajánlását, ezért a kérdést lezártnak tekinti.

Békülékenyebb hangnemben hozzátette: változatlanul számítanak a magyar miniszterelnök ukrajnai látogatására. Korábban mindkét országban arra számítottak, a kétoldalú csúcstalálkozóra még júliusban sor kerülhet. Diplomáciai forrásaink akkor megerősítették, mindkét fél fontosnak tartja, hogy tartalommal töltsék meg a vizitet. Július közepén még összeült a magyar–ukrán kisebbségi vegyes bizottság, és szűkszavú közleményük szerint a felek megállapodtak, a váltott helyszínek elvének betartásával a következő találkozóra Kijevben kerül majd sor. De hogy mikor, az az újabb diplomáciai csörte után ismét erősen kérdésessé vált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.