Kiskorúval folytathatott kapcsolatot a volt bolíviai elnök

A száműzetésben élő Evo Morales a vád szerint egy mindössze 14 éves lánnyal szűrte össze a levet.

2020. 08. 21. 9:02
Bolivia's President Evo Morales gestures after a news conference at the presidential palace La Casa Grande del Pueblo in La Paz
Bolivia's President Evo Morales gestures after a news conference at the presidential palace La Casa Grande del Pueblo in La Paz, Bolivia, October 24, 2019. REUTERS/David Mercado - RC137DF44E80 Fotó: David Mercado
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiskorúval szembeni nemi erőszakkal és emberkereskedelemmel vádolják Evo Morales egykori bolíviai elnököt. A dél-amerikai országot 2006 és 2019 között vezető politikus ellen az után emeltek vádat, hogy a médiában olyan képek jelentek meg róla, melyen egy feltehetően kiskorú lánnyal látható.

A híradásokban csak N.M-ként megnevezett lány 19 esztendős, ám mindössze 14 volt, mikor először a most 60 éves volt államfő társaságában látták útjain.

A BBC emlékeztet rá, hogy a bolíviai törvények szerint a nemi erőszak kettőtől öt év, az emberkereskedelem akár 15 év szabadságvesztéssel is büntethető. Kiskorúak pedig csak szülői engedéllyel utazhatnak, így a fiatal lány családjának felelősségét is vizsgálják. A megbuktatott vezetőt az új, jobboldali kormány egyébként korábban más bűncselekményekkel, köztük terrorizmussal is megvádolta.

Aligha valószínű azonban, hogy az egykori elnököt felelősségre vonhatják. Miután a tavalyi választások után óriási tüntetések kezdődtek Bolívia-szerte, Evo Morales önként lemondott és külföldre menekült, jelenleg Argentínában él. A vádakra egyelőre nem reagált. Nem ismert N.M. tartózkodási helye sem, a hatóságok szerint azonban rokonai argentínai látogatásaiból gyanítható, hogy ő is odaköltözött.

Evo Morales egyszer azt nyilatkozta, hogy neki nincs ideje feleségre és gyermekekre, mert az ő házastársa Bolívia. Ehhez képest az tudható, hogy legalább két gyereke van, két külön anyától, de ők ritkán mutatkoznak a nyilvánosság előtt. Néhány évvel ezelőtt az egyik korábbi szeretője is korrupciós botrányba keveredett, miután egy kínai építési cég vezetőjeként állami megrendeléseket nyert el. Meg nem erősített hírek szerint tőle is van egy gyereke. Egyébként a férfi magánéletéről nem sokat tudni. Egyszer kisebb botrányt kavart, hogy azt nyilatkozta,

ha egyszer visszavonul, egy farmra költözik a kokacserjével, egy 15 évessel meg egy gitárral.

A baloldali politikus volt Bolívia első indián, ajmaro származású elnöke. Az országot majd 14 évig vezette, jelentős sikereket is ért el a szegénység elleni küzdelemben, hivatalának utolsó éveiben azonban felerősödtek vele szemben a hangok. Végül tavaly sodorta el a népharag, miután módosította az alkotmányt, hogy negyedszerre is indulhasson az elnöki székért, és a gyanú szerint elcsalták a választásokat. A több ember életét követelő, erőszakba torkolló tüntetések hatására lemondott, Mexikóba menekült, majd idén Argentínában adott be menekültkérelmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.