Kim Dzsong Un bemutatta „a világ legerősebb fegyverét”

Észak-Korea ismét katonai díszszemlén fitogtatott erőt az Egyesült Államoknak.

2021. 01. 15. 10:05
null
Phenjan, 2021. január 15. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen az észak-koreai kommunista állampárt, a Koreai Munkapárt nyolcadik kongresszusának tiszteletére tartott katonai díszszemle Phenjanban 2021. január 14-én. MTI/EPA/KCNA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legerősebb fegyverének nevezte az észak-koreai állami televízió azt az új típusú, tengeralattjárók által indítható ballisztikus rakétát, melyet az ezen a héten megtartott katonai díszszemlén mutattak be a Koreai Munkapárt nyolcadik kongresszusának tiszteletére. A fővárosban, Phenjanban készült felvételeken látható, hogy a távol-keleti ország legalább négy hatalmas méretű rakétával rendelkezik. A bemutatót Kim Dzsong Un észak-koreai vezető felügyelte, és szakértők szerint kapcsolatban állhat Joe Biden leendő amerikai elnök január 20-i beiktatási ünnepségével.

– Új év, új rakéták

– írta közösségi oldalára Ankit Panda észak-koreai szakértő, aki bejegyzésében a „Pukgukszong” megnevezést használta, utalva a rakéták pontos típusára. A Pukgukszong közepes, 1200–2000 kilométer hatótávolságú rakétát jelöl. Gyártása 2016-ban kezdődött meg Észak-Koreában, és először 2017. február 12-én tesztelték, ezt követően nukleáris képességűnek minősítették. A rakéta különlegessége, hogy nem folyékony, hanem szilárd tüzelőanyaggal működik, aminek fő előnye, hogy gyakorlatilag percek alatt elindítható. A szakértők szerint stabilabb, hatékonyabb és nehezebben észlelhető haditechnikai vívmányról van szó.

Bemutatkoztak az új, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták
MTI/EPA/KCNA

A kutató szerint nemcsak a külvilág, de az észak-koreaiak számára is nagy jelentőségűek a katonai díszszemlék. Panda elmondta, hogy Kim Dzsong Un elismeri az ország gazdasági nehézségeit, viszont a Phenjanban élő elit lakosságnak megmutatja, hogy mindezek ellenére képesek voltak katonai és haditechnikai szempontból fejlődni. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az észak-koreai rakéták tesztelése is nagy hatással lenne az Egyesült Államok és a távol-keleti ország közötti kapcsolatokra. Felmerül a kérdés, hogy a soha nem látott politikai zavargások és a tomboló koronavírus-járvány mellett az észak-koreai fenyegetésre hogyan tud majd reagálni az új, Biden vezette adminisztráció?

Kim Dzsong Un boldogan integet
MTI/EPA/KCNA

– Kim továbbra is megmutatja a világnak, hogy Észak-Korea elmúlt évi gazdasági nehézségei ellenére a nukleáris erők fenntartására és a hagyományos fegyverek korszerűsítésére tett erőfeszítések semmit sem változtak.

– mondta Panda.

A Koreai Munkapárt múlt héten tartotta ötévenkénti kongresszusát, melyet az e heti katonai díszszemlével zártak. A politikusok gyűlése több alkalomból is jelentős volt. Kim Dzsong Un elődjei – Kim Dzsong Il és Kim Ir Szen – 1980 után felfüggesztették ezt a hagyományt, az ország jelenlegi vezetője azonban 2016-ban felelevenítette a kongresszusokat. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Kim Dzsong Un a múlt heti gyűlés alkalmával reagált először Biden január 20-i elnökké avatására: az észak-koreai vezető kijelentette, hogy függetlenül attól, ki az amerikai elnök, továbbra is ellenségüknek tekintik az Egyesült Államokat, ezt követően pedig burkolt fenyegetésként részletesen beszámolt arról, hogy számos csúcstechnológiájú fegyvert fejlesztenek. A vezető továbbá az ország ötéves terveinek célkitűzéseiről is beszámolt, melyek nem teljesültek: nem javult az ország energiaellátása, valamint az ipari és a mezőgazdasági termelést sem sikerült növelni. Előreláthatólag az észak-koreai vezetés az ország önellátó képességének megerősítésére fog fókuszálni az elkövetkező években.

Rakétavetők serege
MTI/EPA/KCNA

Észak-Korea legutóbb tavaly októberben tartott katonai díszszemlét a Koreai Munkapárt alapításának 75. évfordulója alkalmából, melyen egy sokkal nagyobb rakétát mutattak be, amit egy tizenegy tengelyes teherautó szállított. Szakértők szerint ez a fegyver képes lehet nukleáris fegyvereket az Egyesült Államok bármely pontjára eljuttatni.

Páncélosok mozgásban
MTI/EPA/KCNA

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.