Kína a koronavírus elleni küzdelem élére állna

Segítséget nyújtana Kína a koronavírussal küzdő országok számára – közölte csütörtökön a pekingi külügyminisztérium. Az ázsiai ország eddig Iránt, Olaszországot és Chilét segítette ki egészségügyi eszközökkel, várhatóan azonban más nemzetek is készlethiánnyal szembesülnek.

Buzna Viktor
2020. 03. 06. 9:45
Fans wearing protective masks enjoy a band's performance at Hidden Agenda: This Town Needs (TTN) Live House during the club's last concert as business plummets due to the fear of the coronavirus, in Hong Kong
Rajongók egy hongkongi rockegyüttes koncertjén. Az élet megy tovább Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár héttel ezelőtt még sorra indultak el a többtonnás egészségügyi hajószállítmányok a világ minden tájáról Kínába, hogy az ázsiai ország felvehesse a kesztyűt a Vuhan városából indult, villámgyorsan terjedő koronavírus elleni küzdelemben. Mára fordult a helyzet. Bár továbbra is Kína vezeti a regisztrált megbetegedések számáról szóló listát, a koronavírus már elsősorban más országokra, Dél-Ko­reára, Japánra, Iránra és Olaszországra jelent veszélyt. Peking drasztikusnak tűnő intézkedései, az utazási korlátozások, vesztegzárak és munkabeszüntetések ugyanis egyelőre hatékonynak bizonyultak, az egész országban jelentős csökkenésnek indult a megbetegedések száma. Legutóbbi, szerdai adatok szerint 139 új esetet regisztráltak.

Kína felelősséget érez a járvány elleni küzdelemben, amit igyekszik a világ tudtára adni. A politikai vezetés figyelme ezért egyre inkább külföldre irányul, Peking a betegséggel küzdő országok segítségére siet, a hongkongi székhelyű South China Morning Post cikkében arról ír, Peking különösen a Kína nemzetközi projektjeiben résztvevő partnerországoknak: Irán, Olaszország és Chile számára biztosít egészségügyi segélyeket. A kínai vezetés nem titkolja ambícióit a vírus elleni globális harcban. Csütörtöki sajtótájékoztatóján Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu) kínai külügyminiszter-helyettes elmondta, számos ország kereste meg azzal Pekinget, hogy segítséget kérjenek a koronavírus miatt kialakult helyzet kezelésében.

Rajongók egy hongkongi rockegyüttes koncertjén. Az élet megy tovább
Fotó: Reuters

A jövőben várhatóan egyre több ország vár majd segítséget Kínától, a koronavírus ugyanis – az Antarktisz kivételével – minden kontinensen megjelent. A koronavírus-járvány miatt csütörtök reggelre már csaknem száz ország szigorította meg azoknak a külföldieknek a belépését, akik Dél-Koreából érkeznek, harminchét ország pedig azt tervezi, hogy megtiltja olyan külföldiek belépését, akik Dél-Koreában jártak az utóbbi két hétben. Kína után Dél-Koreában regisztrálták a legtöbb, 5766 esetet, eddig harmincöten vesztették életüket. Szintén magas a fertőzöttek száma Japánban. A kínai elnök, Hszi Csin-ping ezért elhalasztotta áprilisra tervezett japán látogatását, annak ellenére, hogy ez lett volna az első állami látogatása Japánban több mint tíz év óta. Tokióban továbbá bejelentették, hogy felfüggesztik a beutazóvízum kiadását a kínai és a dél-koreai állampolgároknak. Egyre több megbetegedést regisztrálnak az eddig jó statisztikákat mutató Indiában is. A napokban 29 új fertőzésről számoltak be az ázsiai országban, az indiai kormány ezért elhalasztotta Narendra Modi miniszterelnök március végi látogatását az Európai Unió brüsszeli központjába, ahol csúcstalálkozó lett volna az ázsiai ország és az EU között.

Visszafertőződés

Belehalt az új típusú koronavírus okozta betegségbe egy öt nappal korábban gyógyultnak nyilvánított páciens a közép-kínai Vuhanban. A 36 éves férfi halálához az új típusú koronavírus által okozott légzési elégtelenség, majd fulladás vezetett. Li Liang február 12-től az egyik, a járványhelyzet miatt rohamtempóban felépített vuhani kórházban feküdt, onnan két hét után távozhatott. Az előírásoknak megfelelően további 14 napig egy karanténként kialakított szálláson kellett tartózkodnia, azonban két nappal azt követően, hogy elhagyta a kórházat, ismét rosszul lett. Szájszárazságról és puffadásról panaszkodott, kórházba szállítását követően hamarosan elhunyt. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.