Kína a világon elsőként bevezette a vakcinaútlevelet

A dokumentum egyelőre csak a kínai állampolgárok külföldi utazásait könnyíti meg.

2021. 03. 10. 11:27
China's Sinovac Ramps Up Production Of Potential COVID-19 Vaccine
A Sinovac Biotech oltóanyagának a tesztelése is a harmadik fázisban, az emberi tesztelésnél jár. Fotó: Kevin Frayer Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi oltásigazolást vezetett be Kína abban a reményben, hogy hamarosan más országok is követik a példáját, és világszerte könnyebbé válik az utazás.

A digitális és papír formátumban egyaránt beszerezhető vakcinaútlevél birtokosának koronavírus-teszteredményeit és oltási adatait tartalmazza.

Csao Li-csian (Zhao Lijian), a kínai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy az először Kínában kiállított igazolás a világgazdaság helyreállítását és a határátlépések megkönnyítését célozza meg.

– Bár a pandémia még mindig jelen van köztünk, újra kell indítanunk a világgazdaságot és elő kell segítenünk a személyes kapcsolatok kialakítását, további késedelem nélkül.

A nemzetközi igazolás azonban egyelőre csak a kínai állampolgárok külföldi utazásait hivatott megkönnyíteni, mivel kizárólag számukra érhető el a dokumentum a WeChat nevű kínai közösségi médiaplatformon keresztül.

A kínai kormány egyelőre nem közölte, hogy mely országokkal folytat egyeztetéseket az igazolás elfogadásáról, mint ahogyan eddig még a külföldiek Kínába beutazásra vonatkozó szigorú korlátozásokat sem enyhítette – még azok esetében sem, akiket már beoltottak a koronavírus elleni vakcinával.

A kínai külügyminiszter megemlítette, hogy Kína kész más országokkal együtt is létrehozni egy közös eljárást a vakcinaútlevelek tekintetében.

Hasonló mechanizmus bevezetését tervezi ugyanis az Európai Unió, az Egyesült Államok, valamint az Egyesült Királyság is.

Kína az oltóanyag-fejlesztés terén is elöl jár: eddig tizenhét vakcinajelölt esetében engedélyezték a klinikai vizsgálatok megkezdését, ebből négy használatát már jóváhagyták, hetet pedig a harmadik fázisban tesztelnek.

A közel 1,4 milliárd lakost számláló Kínában június végéig 560 millió embert terveznek beoltani, az év végéig pedig további 330 milliót. A kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ jelentése szerint a nyájimmunitás a jövő év közepére alakulhat ki az országban, miután a népesség nyolcvan százalékát beoltották. A járvány kitörése óta Kínában mintegy százkétezer fertőzéses esetet és közel ötezer halálos áldozatot regisztráltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.