Kína árubojkottal reagál a világmárkák emberi jogi aggályaira

A svéd H&M, az amerikai Nike és a német Adidas is aggódik az ujgur kényszermunka miatt.

2021. 03. 27. 9:57
null
People walk past a store of Swedish clothing giant H&M in Beijing on March 25, 2021. (Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP) (Photo by NICOLAS ASFOURI/AFP via Getty Images) Fotó: NICOLAS ASFOURI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb divatcégeit is elérte péntekre az a diplomáciai háború, amely Kína és a nyugati országok között tört ki a hszincsiangi ujgurok helyzete miatt. Több nagy nyugati divatcég – például a svéd H&M, az amerikai Nike, a német Adidas vagy a japán Uniqlo – már tavaly bejelentette, hogy nem hajlandó Kínától olyan alapanyagot vásárolni, amelyet Hszincsiangban kényszermunkával állíttatnak elő.

A térségből származik a világ ruhaiparában felhasznált összes alapanyag csaknem húsz százaléka.

Ezek a bejelentések – az ujgurok miatti diplomáciai vita kiújulásával – most ismét a figyelem középpontjába kerültek és társadalmi vitát váltottak ki. Az AFP hírügynökség szerint a Kínai Kommunista Párt ifjúsági szervezete tette fel a cégek tavalyi közleményeit a Weibo kínai közösségi oldalra.

Számos kínai híresség megszakította kapcsolatát az érintett nyugati divatmárkákkal, az H&M termékei pedig el is tűntek a kínai internetes áruházakból.

Az Egyesült Államok szerint Peking gondosan kiszámított lépéséről van szó. A washingtoni külügyminisztérium szóvivője közölte: elítélik a kínai médiakampányt és árubojkottot, valamint kiállnak a szóban forgó nyugati cégek mellett, amelyek tartják magukat ahhoz az elvhez, hogy nem használnak kényszermunkával előállított árut.

A közelmúltban több nyugati ország is szankciókat vezetett be Kínával szemben az ujgur muszlim kisebbség elleni emberi jogi jogsértések miatt.

A szankciók főleg utazási tilalmakat, vásárlások befagyasztását és tisztségviselők kitiltását jelentik.

Decemberben a BBC is publikált anyagot arról, hogy Kínában több százezer elnyomásban élő, kisebbséghez tartozó embert – köztük ujgurokat is – fizikai munkára kényszerítenek Hszincsiang régióban, főleg a gyapotmezőkön.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.