Kína befolyásától óvtak az Európai Unió vezetői

Jean-Claude Juncker kiemelte: a kínai piac nem elég nyitott az európai termékek előtt, így a verseny nem tisztességes, a kereskedelmi viszony aszimmetrikus, s ez egyenlőtlenségekhez vezet.

Magyar Nemzet
2019. 03. 23. 11:16
European Union leaders summit in Brussels
Jean-Claude Juncker és Donald Tusk tart sajtótájékoztatót a csúcsértekezlet után Fotó: Yves Herman Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína egyszerre versenytárs, partner és rivális az Európai Unió számára; mihamarabb kölcsönösségre van szükség a felek közötti, jelenleg egyenlőtlen kereskedelmi kapcsolatban – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke a pénteki brüsszeli EU-csúcs után. Jean-Claude Juncker az ülést lezáró sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy miközben az európai közbeszerzési piac hozzáférhető a kínai vállalatok számára, fordítva ez nem igaz, amin változtatni kell. Az MTI szerint kiemelte: a kínai piac nem elég nyitott az európai termékek előtt, így a verseny nem tisztességes, a kereskedelmi viszony aszimmetrikus, s ez egyenlőtlenségekhez vezet.

A brexit után is bennmaradó tagországok vezetőinek pénteki találkozóján a legfőbb téma az EU és Kína közötti viszony volt, amelyről eredetileg még az előző napon egyeztettek volna, azonban az Egyesült Királyság kiválási dátumának halasztásáról meglehetősen elhúzódott a vita, így áttették a napirendi pontot másnapra. Az elfogadott zárónyilatkozatban hangsúlyozták: az EU-nak biztosítania kell érdekeit a harmadik országok tisztességtelen gyakorlataival szemben, teljes mértékben kihasználva kereskedelmi védelmi eszközeit és közbeszerzési szabályait, utóbbiak terén pedig garantálni kell a valódi kölcsönösséget.

Jean-Claude Juncker és Donald Tusk tart sajtótájékoztatót a csúcsértekezlet után
Fotó: Reuters

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a kérdés kapcsán elmondta, egyetértettek abban, hogy fel kell készíteni az EU-t a fokozódó globális gazdasági versenyre, és ehhez a belső piac és az ipari bázis erősítésére van szükség, valamint nyitott és határozott kereskedelempolitikára. Elsősorban Kínára utalva hangsúlyozta, meg kell erősíteni a védelmet a szellemi tulajdon és a technológiák ellopásával, illetve a kiberbiztonsági fenyegetésekkel szemben, továbbá foglalkozni kell az 5G-hálózatok biztonságával, és az erre vonatkozó közös megközelítéssel. Kiemelte, a cél egy olyan kiegyensúlyozott kapcsolat kialakítása Pekinggel, amely biztosítja a tisztességes versenyt és az ­egyenlő piaci hozzáférést.

Angela Merkel német kancellár a brüsszeli csúcstalálkozót követően azt mondta, a tanácskozáson résztvevő vezetők egyértelművé tették, hogy az Euró­pai Unió a piacokat illetően azonos feltételekkel teljesülő hozzáférést biztosító kapcsolatokat akar. Jó kereskedelmi kapcsolatokat akarunk Kínával, de kizárólag a kölcsönösség elvén – tette hozzá. Mark Rutte holland miniszterelnök szerint Európának magabiztosabban és tudatosabban kell képviselnie magát a világ színpadán. Azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság összehangolt ötödik generációs mobil távközlési fejlesztésre vonatkozó (5G-) stratégiát fog kidolgozni, részben Hollandia kérésére.

A pénteki közös nyilatkozatban az EU állam- és kormányfői üdvözölték az utóbbi hónapokban tapasztalt előrelépést, azonban rámutattak, további összehangolt intézkedések kellenek az EU-n belülről és kívülről ­származó, komoly veszélyt jelentő álhírek és félretájékoztatás ellen, s óvni kell az euró­pai parlamenti és a nemzeti választásokat a külső beavatkozástól. Végezetül leszögezték: az EU-nak öt évvel a Krím félsziget Oroszország általi illegális bekebelezése után is szilárd az elkötelezettsége Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett, nem ismeri el, és elítéli a nemzetközi jogot sértő és közvetlen biztonsági fenyegetést jelentő lépést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.