Kína és a rasszisták ellen fog harcolni az új védelmi miniszter

A 67 éves Lloyd Austin nyugalmazott tábornok lesz a Pentagon első fekete bőrű vezetője.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 22. 19:44
AUSTIN, Lloyd
Washington, 2021. január 20. Lloyd Austin tábornok, védelmi miniszterjelölt a szenátusi meghallgatásán a washingtoni Dirksen szenátusi épületben 2021. január 19-én. MTI/EPA/The Hill/Greg Nash Fotó: Greg Nash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai szenátus pénteken jóváhagyta Lloyd Austin kinevezését a védelmi miniszteri tisztségre, és ezzel a 67 éves, nyugalmazott tábornok lesz a Pentagon első fekete bőrű vezetője. Austin egyúttal Joe Biden új amerikai elnök leendő kormányának első tagja, akinek kinevezésére a felsőház rábólintott. Szinte egyhangúlag szavazták meg a védelmi tárca élére: 93 támogató és két ellenszavazatot kapott.

Austin kinevezését nehezítette, hogy az előírt hét helyett csupán négy évvel korábban szerelt le, így a kongresszusnak kivételt kellett tennie az esetében. A szabályok szerint a védelmi miniszternek civilnek kell lennie, illetve ha szolgált katonaként, akkor kinevezése előtt legalább hét évvel távoznia kellett a hadsereg kötelékéből. A kongresszus korábban is tett már kivételt: négy éve, Donald Trump volt elnök első védelmi minisztere, Jim Mattis esetében szintén eltekintettek az előírásoktól.

Lloyd Austin tábornok, védelmi miniszterjelölt a szenátusi meghallgatáson a washingtoni Dirksen szenátusi épületben 2021. január 19-én
Fotó: MTI/EPA/The Hill/Greg Nash

Austin miniszterjelölti meghallgatásán azt mondta: küzdeni fog a szexuális támadások felszámolásáért a hadseregben, illetve azért, hogy megtisztítsák a hadsereget a rasszistáktól és a szélsőségesektől, és olyan légkört teremtsenek, amelyben alkalmasság alapján bárki lehetőséget kaphat az ország szolgálatára. A leendő védelmi miniszter további céljai között szerepel, hogy megerősítse az Egyesült Államok és partnerei közötti kapcsolatokat. Austin Kínát tartja az egyik legnagyobb kihívásnak.

A szenátus előző nap elfogadta Avril Haines jelöltségét a nemzeti hírszerzési igazgatói tisztségre. Haines az első nő ebben a pozícióban. Pénteken a felsőház pénzügyi bizottsága egyhangúlag megszavazta Janet Yellen pénzügyminiszteri jelöltségét, aminek köszönhetően Yellen karnyújtásnyira került attól, hogy ő legyen az amerikai pénzügyi tárca első női vezetője. Biden azt ígérte, hogy kormánya az Egyesült Államok sokszínűségét fogja tükrözni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.