Kína legalább duplájára tervezi növelni az atomarzenálját

Kína a következő évtized során legalább a mostani duplájára tervezi növelni az atomarzenálját – figyelmeztetett az amerikai védelmi minisztérium.

Forrás: MTI2020. 09. 02. 7:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Friss jelentésében arról számolt be a Pentagon, hogy a távol-keleti állam mintegy kétszáz nukleáris robbanófejjel rendelkezik jelenleg, a kínai Népi Felszabadító Hadsereg pedig a világ legnagyobb létszámú szárazföldi hadereje és az ország haditengerészeti képességei is komoly ugrás előtt állnak.

Emellett kitértek arra is, hogy Kína a földi indítású manőverező robotrepülőgépek számában lehagyja, több területen, például a hagyományos ballisztikus rakétákat és a hajóépítési kapacitásokat illetően pedig behozta az Egyesült Államokat.

A védelmi minisztérium a kongresszusnak megküldött éves értékelésében hangsúlyozta, hogy a pekingi kormány gyors ütemben korszerűsíti fegyveres erőit, amelyeknek aktív szerepet szán külpolitikai céljai elérésében. Mint írták, Kína 2050-ig „világszínvonalú” hadsereget kíván létrehozni.

Chad Sbragia, a kínai ügyekért felelős külügyminisztériumi illetékes azt is kiemelte, hogy Kína valószínűleg rövid időn belül szárazföldről, tengerről és immáron levegőből is képes lesz atomcsapást végrehajtani.

A kínai vezetés szócsövének tartott Global Times című lap néhány hónappal ezelőtt azt írta, hogy az országnak viszonylag rövid időn belül ezerre kellene növelnie a nukleáris robbanófejeinek számát.

Az Egyesült Államok mintegy 3800, Oroszország pedig 4300 nukleáris robbanófejjel rendelkezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.