Kína minden fronton az új világrendre készül

Külön kutatóintézetet hozott létre a kínai kormány, ahol szakértők Hszi Csin-ping diplomáciával kapcsolatos gondolatait elemzik. Az ázsiai mércével is szokatlan formalitás a lapunknak nyilatkozó korábbi pekingi nagykövet szerint fontos szándékot rejt: a kínai vezetés a koronavírus-járvány következtében átírt, új világrendre készül fel.

Buzna Viktor
2020. 08. 03. 12:19
People wearing face masks following the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, walk past a giant screen showing a news footage of Chinese President Xi Jinping wearing a face mask, at a shopping area in Beijing,
People wearing face masks following the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, walk past a giant screen showing a news footage of Chinese President Xi Jinping wearing a face mask, at a shopping area in Beijing, China July 31, 2020. REUTERS/Tingshu Wang - RC2C4I92TD5D Fotó: Tingshu Wang
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai szempontból a Pekingtől keletre fekvő fürdőváros, Pejtajho (Beidai­he) az oroszországi Szocsi megfelelője: míg a fekete-tengerparti település a moszkvai elit hagyományos üdülőhelye, a kínai fejesek a Sárga-tengernél beszélik meg legféltettebb titkaikat egy ital mellett. Különösen izgalmas az augusztus elején Pejtajhón tartott vezetői fórum, ilyenkor ugyanis Hszi Csin-ping államfő is a tengerpartra utazik. A sajtó, a kutatói szféra persze csak tippelni tud, mik lesznek az idei „nyári csúcstalálkozó” témakörei. Egyelőre a koronavírus-járvány hatásai, az Egyesült Államokkal javában zajló hidegháború, a Dél-kínai-tengeren durvuló konfliktus és a hongkongi helyzet vezeti a listát.

Valószínűbb azonban, hogy Pejtajhón nem csak a nyilvánosságot foglalkoztató témák kerülnek az asztalra. A kínai politika az újratervezés időszakához érkezett: 2020-ban véget ér a tizenharmadik ötéves terv, a jövőre induló gazdasági ciklus pedig nagyban meghatározza a Kínai Kommunista Párt 2022-ben esedékes pártkongresszusát. – A koronavírus-járvány és annak gazdasági, politikai hatásai előre hozták a rendszer szerinti vitát – mondta megkeresésünkre Kusai Sándor Kína-kutató, Magyarország korábbi pekingi nagykövete. A szakértő szerint erre utal az is, hogy nagyobb teret kapott az értelmiségen, a politikai eliten belüli vita, ami a kínai közösségi médiában is nyilvánosságot kap.

– Peking most lényegében a 2022 utáni világra készül fel – fogalmazott Kusai Sándor, a koronavírus megjelenése ugyanis a kutató szerint paradigmaváltást hozott el. Hozzátette: fontos tapasztalat, hogy a járvány megfékezésére gyorsan reagáló országok most sokkal eredményesebb gazdasági mutatókkal rendelkeznek, mint amelyek nem.

– A legélesebb ellentét a két nagy rivális, az Egyesült Államok és a határozott stratégiával rendelkező Kína között van – folytatta a szakértő. Míg ugyanis az amerikai gazdaság április és június között rekordmértékben, 32,9 százalékkal esett vissza, a hivatalos statisztikák szerint Kína idén várhatóan 3,2 százalékos növekedést könyvelhet el.

 

– Washingtonban pedig még mindig azon tanakodnak, hogy szükség van-e járványügyi stratégiára – teszi hozzá Kusai, aki szerint az amerikai tétlenség az egész nemzetközi intézményrendszerre kihat. – Mivel a jelenlegi rendszer gerince Amerika, hanyatlása az egész világban változásokat hoz majd. Kínának erre választ kell adnia – folytatta.

Kusai szerint Peking bölcsebb annál, hogy ebben a helyzetben az Egyesült Államok vezetői pozíciójára pályázzon, a kutató ugyanakkor hangsúlyozta: a külpolitikai stratégia is az egyik kérdés, amiről most a kínai vezetésen belül vita van. Erre utal szerinte, hogy a múlt héten egy Hszi Csin-ping diplomáciai elképzeléseit kutató intézetet avatott fel a pekingi külügyminiszté­rium. A Hszinhua kínai hírügynökség cikke szerint a központ feladata a kínai vezető külpolitikai gondolkodásának vizsgálata, gyakorlati megvalósításának kidolgozása. Az intézet elnevezése is arra utal, hogy a legutóbbi, tizenkilencedik pártkongresszuson meghirdetett a „Hszi Csin-ping gondolatai a kínai típusú szocializmusról az új korszakban” című nagy stratégia vizsgálata lesz a kutatók feladata, a 2017-ben közölt irányelvben ráadásul hangsúlyosan megjelennek Peking külpolitikai ambíciói.

– Ez egy átfogó külpolitikai koncepció, egy koherens rendszer – értékelte a stratégiát Kusai Sándor, a szakértő szerint azonban a központban valószínűleg nem csak a dokumentum szövegezését elemzik majd. A szakértő úgy véli, hogy az intézetben az új világrend kialakulásának értékelése zajlik majd, illetve az arra adott kínai reakcióról szóló vitához biztosítja a terepet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.