Kínában hatszáz millióan kelnek útra ezen a héten

A koronavírus-járványt megfékezték ugyan, de nem mondanak le az elővigyázatosságról.

Mártonffy Attila
2020. 10. 01. 11:23
null
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína népessége ma mozdulhat meg először szabadon az év elején bevezetett szigorú járványügyi korlátozások után. Most, hogy az élet visszatért a rendes kerékvágásba, a hagyományos „arany hét” nyolc ünnepnapja alatt mától több száz millió ember kel útra, hogy kipihenje a bezártság feszültségét. Idén az október elsejei nemzeti ünnep – a Kínai Népköztársaság kikiáltásának évfordulója – összecsúszik a hagyományos kínai őszközép ünneppel, amikor az egész ország felkerekedik, és elmegy meglátogatni szüleit, közeli rokonait.

A járványkezelés első komoly tesztje

A szuperexpressz vonatokra szóló jegyeket még szeptember elején egy nap alatt elkapkodták elővételben, és telítettek a belföldi légi járatok is.

Az ünnepi hét tesztelni fogja azt is, hogy Kína mennyire volt sikeres a járvány megfékezésében, illetve mennyire dobja meg a kissé megroggyant gazdaságot. Tavaly összesen 782 millió belföldi utazást regisztráltak az ünnepi időszakban, amiből 650 milliárd jüan (95 milliárd dollár) bevétele szárazott a turisztikai ágazatnak.

Gyakorlatilag nulla az új fertőzések száma

Idén a pekingi turisztikai minisztérium 550 millió utasra számít, ám Kína legnagyobb online utazási ügynöksége, a Ctrip szerint ez a szám akár hatszázmillió is lehet.

Ilyen mérvű utazás, szabad mozgás a világ többi országában elképzelhetetlen, hiszen szinte mindenhol riasztó ütemben nő a fertőzöttek és a halottak száma, s emiatt szigorú korlátozások vannak érvényben, beleértve a határok lezárását is. Ezzel szemben Kínában gyakorlatilag nullára esett az új fertőzések száma, azaz Peking augusztus közepétől nem jelentett tüneteket mutató helyi megfertőződéseket. Mindössze két, külföldiekkel érintkező csingtaói kikötői rakodómunkásban fedeztek fel vírust egy rutinellenőrzés során, de ők is tünetmenetesek voltak – nyugtat meg a CNN amerikai hírtelevízió.

Kína a világjárványt elindító vuhani fertőzések utáni kapkodást követően gyors és szigorú intézkedéseket vezetett be, a járvány epicentrumát és az egész Hupej tartományt lezárta, a külföldi légi járatok érkező utasait karanténba zárta. Egyébként ma kizárólag a külföldről érkezők lehetnek fertőzöttek, őket azonban elkülönítik. A normalizálódás után néhány városban ugyan még érvényben maradt az a rendelkezés, hogy a belföldi utazóknak az ellenőrzési pontokon fel kell mutatniuk a mobiltelefonjukra hivatalosan kapott, a fertőzésmentességet igazoló zöld kódot, de az ellenőrzés már elég laza. A kínai járványügyi központ mindazonáltal ajánlja a maszkviselést, a gyakori kézfertőtlenítést és a távolságtartást

– bár utóbbit lehetetlen betartani, amikor több százmillió ember tolong a pályaudvarokon és a turistalátványosságok körül.

Ugyanakkor az idegenforgalmi minisztérium a múlt héten arra utasította a kedvelt célpontok üzemeltetőit, hogy a korábbi ötvenszázalékos limitről 75 százalékra emelhetik fogadó kapacitásukat. Az emberek nyomon követése érdekében azonban a látogatóknak előre regisztráltatniuk kell magukat.

A külföldre utazás nem támogatott

A kínai járványügyi központ, a külügyminisztériummal karöltve, közben arra szólította fel a lakosságot, hogy ha nem szükséges, ne utazzanak külföldre a világban dúló pandémia miatt. Erre a figyelmeztetésre azért volt szükség, mert a két hosszú ünnepsorozat – a kínai újév és az őszközép ünnepe – alatt a tehetős középosztály hagyományosan tömegesen keres fel külföldi, gyakran luxus célpontokat. Tavaly például hétmillió ilyen jellegű utat regisztráltak.

Kínán kívül Délkelet-Ázsia más országaiban is meglepően kedvezően alakul a vírushelyzet, bár szakértők olykor megjegyzik, nem egészen bíznak a hivatalos statisztikákban. Az illető országok – például Vietnám és Thaiföld – időben és gyorsan lezárták a határokat, vesztegzárat rendeltek el, nyomon követték a fertőzötteket, a betegeket pedig elkülönítették. A lakosság számához képest Dél-Korában is alacsony a fertőzési és halálozási arány, s lényegében stagnál a járvány terjedése. A nyugatinál mérsékeltebb hatás az ázsiai emberek fegyelmezettségének is köszönhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.