Kinevezte az ukrán parlament az új belügyminisztert

A politikust Zelenszkij elnök javasolta, miután elődje, Arszen Avakov indoklás nélkül lemondott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 16. 13:51
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2021. május 20. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az államfõi beiktatásának második évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón a kijevi Antonov repülõgépgyárban 2021. május 20-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kinevezte az ukrán parlament belügyminiszternek Denisz Monasztirszkijt pénteken, miután elődje, Arszen Avakov lemondását előző nap elfogadta. Monasztirszkij kinevezését 271 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban.

– Nem ígérem, hogy minden problémát azonnal megoldok. Ez lehetetlen. Ígérem viszont, hogy szakmailag és elsősorban miniszterként fogom végezni munkámat, és kész vagyok méltósággal szolgálni a nép és az állam érdekét

– hangoztatta a politikus a szavazás előtti felszólalásában.

Szavai szerint munkájában elsősorban a szervezett bűnözés elleni küzdelemre, a rendőrségen belüli törvénysértők felelősségre vonására, a regionális vezetéssel és a társadalommal való kapcsolatépítésre, a közúti biztonság erősítésére, a minisztérium valamennyi tevékenységi körének digitalizálására, a kábítószerek terjesztése elleni küzdelemre, a határvédelemre, valamint az ország belső stabilitásának és védelmének fokozására, a krími és a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területek Ukrajnába történő visszaintegrálására fog koncentrálni. Monasztirszkij eddig a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló, a törvényhozásban egyedül többségben lévő Nép Szolgája párt frakciójának a tagja és a parlament rendészeti bizottságának elnöke volt. A 41 éves politikusnak jogi végzettsége van, ukrán sajtóforrások Avakov „emberének” tartják. Magát felszólalásában Zelenszkij „csapatának” a tagjaként aposztrofálta. Az elnöknek megköszönte az iránta tanúsított bizalmat, és röviden beszámolt az eddig általa vezetett rendvédelmi bizottság munkájáról.

Az új belügyminisztert Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javasolta
Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Monasztirszkijt Zelenszkij javasolta a Nép Szolgája frakciójának keddi ülésén új belügyminiszternek, hivatalosan Denisz Smihal miniszterelnök terjesztette a parlament elé kinevezését. Elődje, Avakov kedden nyújtotta be lemondását – nem indokolva meg döntését –, a parlament csütörtökön hagyta jóvá távozását a tárca éléről. Avakov több mint hét éven át vezette a belügyminisztériumot: 2014. február 27-én kapta meg kinevezését, azaz még Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnöksége alatt, majd mindvégig Petro Porosenko államfősége idején ő volt a tárca vezetője, ezt követően Volodimir Zelenszkij államfői beiktatása után is megőrizte tisztségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.