Kinevezte új kormányát a választásokon győztes Scott Morrison ausztrál miniszterelnök

Kinevezte új kormányát vasárnap az egy héttel ezelőtti parlamenti választásokon győztes Scott Morrison ausztrál miniszterelnök: a régi miniszterek többsége a helyén maradt, viszont most először őslakos politikust neveztek ki az országban az őslakosok ügyeivel foglalkozó tárca élére.

Forrás: MTI2019. 05. 26. 14:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtartotta posztját például Marise Payne külügyminiszter, de a nyugdíjba vonuló Christopher Pyne helyett Linda Reynolds lett a védelmi miniszter, aki csaknem három évtizedig szolgált tartalékos katonaként és elérte a dandártábornoki rangot.

A kormányfő Ken Wyatt őslakos politikust nevezte ki az őslakosok ügyeivel foglalkozó tárca élére, és a kormányfő utasítására a minisztérium mellett létrehoztak egy új hivatalt, amely szintén ezzel a területtel foglalkozik, és a miniszter irányítása alá tartozik majd.

Wyattnek három őslakos törzsben születtek felmenői, valamint ír ősei is vannak. Ő lett a harmadik őslakos parlamenti képviselő a szövetségi törvényhozásban, amikor 2010-ben megválasztották. 2017-től már volt miniszter, az idősgondozás tárcáját vezette.

A miniszterelnök Arthur Sinodinos új-dél-walesi szenátort javasolja washingtoni nagykövetnek, Joe Hockey helyett, ENSZ-nagykövetnek pedig Mitch Fifield eddig távközlési és kulturális minisztert terjeszti fel.

A héten kiderült, hogy a Morrison vezette és mostanáig kormányzó konzervatív pártszövetség elegendő mandátumot szerzett a parlamentben ahhoz, hogy többségi kormányt alakíthasson. Az Ausztrál Liberális Pártnak és az Ausztrál Nemzeti Pártnak már legalább 78 helye van a 151 tagú alsóházban, de ez a szám még nőhet, mert három mandátum sorsa még bizonytalan. Az előző parlamenti ciklusban Morrison kormánya 74 mandátummal kisebbségből kormányzott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.