Királyi intrikák Rijádban

Őrizetbe vették a szaúdi királyi család több magas rangú tagját. Jelentések szerint a letartóztatottak között van Ahmed bin Abdulaziz, a jelenlegi király, Salman legfiatalabb öccse is.

2020. 03. 10. 11:51
Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman attends a meeting with Russian President Vladimir Putin in Riyadh
A koronaherceg apját követné a vezetői székben, felborítva a szaúdi szokásokat Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vették a szaúdi királyi család több magas rangú tagját – söpört végig a hír a hét végén névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva. Hivatalos reakció azóta sem érkezett az értesülésekre, ahogy a szaúdi média is mélyen hallgat az eseményekről, így egyelőre legfeljebb találgatni lehet, hogy mi zajlik a rijádi palotákban.

Hírügynökségi jelentések szerint a letartóztatottak között van Ahmed bin Abdulaziz, a jelenlegi király, Salman legfiatalabb öccse is. A 78 esztendős herceg a szokásoknak megfelelően több fontos pozíciót – köztük a belügyminiszterit is – betöltött már az ország vezetésében, a trón megszerzésére azonban állítólag sosem volt különösebb étvágya. Viszont sok borsot tört a koronaherceg, Mohammed bin Salman orra alá. Másfél évvel ezelőtt például kínos magyarázkodásra kényszerült, miután bejárta a nemzetközi médiát egy felvétel, amint Londonban arról győzködte az ellene tüntető aktivistákat, hogy a jemeni háborúért nem ő, hanem a király és a trónörökös a felelős. A fiaskó után ugyan még hazatért, azonban érezhetően hátrébb vonult a napi politikában.

Szaúdi források szerint az utóbbi időben az uralkodó körei megpróbálták rávenni, hogy álljon be az ifjú koronaherceg mögé, ám ő kereken nemet mondott. Ez azért okozhatna problémát, mert befolyásos tagja az örökösödésről döntő úgynevezett Hűség Tanácsának is, tehát az utódlásba is van beleszólása. Állítólag ugyancsak őrizetbe vették Muhammad bin Najefet, a király unokaöccsét, korábbi belügyminisztert is. A herceg rövid ideig az első számú trónörökös is volt, a terrorellenes harcban végzett szerepe miatt kiváló kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, így sokan máig esélyes trónkövetelőként emlegették.

A koronaherceg apját követné a vezetői székben, felborítva a szaúdi szokásokat
Fotó: Reuters

Ugyan az első hírek még arról szóltak, hogy köreik puccsot, hazaárulást terveztek, tegnapra a szaúdi források már enyhébb hangnemet ütöttek meg. Valószínűbb, hogy egyszerűen túl kritikusak voltak az uralkodóval és a koronaherceggel, például a jemeni beavatkozást, a palesztinkérdést, Mekka koronavírus miatti átmeneti lezárását, a társadalmi reformokat illetően. Hogy akkor miért éppen most lépett akcióba a hatalom?

A Middle East Eye londoni székhelyű szakportál meg nem erősített információkra hivatkozva azt írja, Mohammed bin Salman nem akarja kivárni, míg 84 esztendős apja meghal, inkább még a novemberi G20-as csúcstalálkozó előtt elfoglalná a trónt. Az egészségileg jó állapotnak örvendő, de hajlott korú király így még életében legitimálná fia hatalmát. A cikk szerint a döntés hátterében állhat még, hogy a koronaherceg nem biztos Donald Trump amerikai elnök újraválasztásában, márpedig a demokrata jelöltek mind ellene foglaltak állást az isztambuli szaúdi konzulátuson meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi újságíró ügyében.

Más hírügynökségek is arra a következtetésre jutottak, hogy az ifjú trónörökös így próbálja meg elhallgattatni a bíráló hangokat és bebetonozni uralmát. Rámutatnak, hogy a letartóztatások azt az üzenetet közvetítik, hogyha a két legmagasabb rangú herceg sem érinthetetlen, akkor senki sem az. Nem is olyan régen történt már hasonló: 2017-ben a királyi család több tagját „börtönözték be” egy luxushotelbe korrupció vádjával, akik végül csak vagyonuk jelentős feláldozásával szabadulhattak.

Nagy család

Az államalapító Abdulaziz al-Szaúd királynak 45 fia született, akik közül 36 élte meg a felnőttkort. A Szaúd királyi háznak a becslések szerint több mint 15 ezer tagja van, de a szűkebb hatalmi körhöz is legalább kétezren tartoznak. Az uralkodónak legkedvesebb feleségétől, Hussza Szudajritől hét fiú gyermeke született, ők a befolyásos Szudajri Hetek, akik közé Salman király és Ahmed herceg is tartozik. Abdulaziz 1953-as halálát követően sorban fiai léptek a trónra. A jelenleg uralkodó Salmannak azonban szembe kellett néznie a problémával, hogy ez a generáció közben elöregedett. A király 2017-ben rendhagyó módon saját fiát, a még most is csak 34 éves Mohammed bin Salmant nevezte meg koronahercegnek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.