Kiszámolták: a briteknél már tízezer időst mentett meg az oltás

Az angliai közegészségügyi szolgálat azt modellezte, mi történt volna vakcinák nélkül.

MTI
2021. 04. 09. 19:06
null
Oxford, 2021. január 4. A 82 éves Brian Pinker az országban elsőként kapja meg az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát Sam Foster ápolónőtől az oxfordi Churchill kórházban 2021. január 4-én. MTI/AP/PA/Steve Parsons Fotó: Steve Parsons
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (PHE) ma ismertetett adatai szerint tízezernél több idős ember életét mentették meg eddig a koronavírus ellen beadott oltások Angliában. A PHE az oltások hatékonyságát vizsgáló, átfogó kutatásról közzétett részletes jelentésében közölte: a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete és március vége között több mint 15 millió adag vakcinát adtak be a hatvanévesnél idősebb angliai lakosoknak. Ebből 13 millió volt az első, kétmillió a második oltási dózis. A PHE szakértői az e korcsoportokban bekövetkezett halálesetek számát hasonlították össze azzal a halálozási számmal, amely a modellszámítások alapján ugyanezekben a korcsoportokban az oltások nélkül várható lett volna a vizsgált időszakban. A vizsgálatot végző stáb 31 napot hagyott az oltások beadása után arra, hogy a kutatásba bevont lakossági csoportokban kialakuljon a vakcinára adott immunválasz, és ennek alapján számította ki, hogy az oltásoknak milyen hatásuk van a halálozásra. A PHE arra az eredményre jutott, hogy december eleje és március vége között

a 80 éven felüli lakosságon belül 9100, a 70–79 éves korosztályban 1200, a 60–69 év közötti korcsoportban 100, vagyis a teljes vizsgált népesség körében 10 400 halálesetet sikerült megelőzni a koronavírus elleni oltással.

Az elsők: a kilencvenéves Margaret Keenan megkapja a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcináját az angliai Coventry egyik kórházában 2020. december 8-án
Fotó: Jacob King / MTI/PA/AP

Az angliai közegészségügyi szolgálat mai beszámolója szerint a vizsgálat során a szakértők valós, tapasztalati tényekre alapuló adatokat vettek figyelembe annak kiszámításhoz, hogy a kutatásba bevont népességi csoportban hány halálesetet okozott volna a koronavírus-fertőzés oltás nélkül. Az elemzés az oltások közvetlen hatásait veszi figyelembe, vagyis azt, hogy a vakcinák milyen hatékonysággal akadályozzák meg a Covid–19 kialakulását és a betegség okozta halálozást. Egyre több bizonyíték vall ugyanakkor arra, hogy a koronavírus elleni oltóanyagok a fertőzés továbbadását is akadályozzák, így valószínű, hogy a nagy-britanniai oltási program a vizsgálat során kimutatottnál is több halálesetet akadályozott meg – áll a PHE mai vizsgálati jelentésében.

A brit egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint a koronavírus elleni oltás első dózisát csaknem 32 millióan, a második adagot több mint hatmillióan kapták meg a nagy-britanniai oltási kampány kezdete óta. Nagy-Britanniában jelenleg az Oxford–AstraZeneca-vakcinát, a Moderna oltóanyagát és a Pfizer–BioNTech-oltást használják. A brit kormány célkitűzése az, hogy július végéig a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – megkapja az oltás első dózisát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.