Kiterjedt embercsempész-hálózatot számoltak fel Mexikóban

Forrás: MTI2019. 07. 22. 23:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiterjedt embercsempész-hálózatot számoltak fel Mexikóban, a bűnözők „ipari méretekben” fuvaroztak migránsokat nagyvállalatok logóival álcázott kamionokban – közölte a mexikói elnök hétfőn.

Andrés Manuel López Obrador szerint a hatóságok élelmiszerek helyett összezsúfolva mintegy 150 menedékkérőt találtak egy ismert áruházlánc emblémájával ellátott kamion utánfutóban.

„A cég panaszt tett, mert hamis volt (az embléma), s migránsok fuvarozásának álcájául szolgált” – mondta.

Júniusban a mexikói hatóságok öt teherautót állítottak meg összesen 925 migránssal, akik szinte kivétel nélkül közép-amerikai országok állampolgárai voltak. A járművek némelyikének oldalát ismert cégek logói díszítették.

Egyelőre azonban nem világos, hogy a teherautók jelzései voltak hamisak, vagy a sofőrjeik illegális célra használták a járműveket a vállalatok tudta nélkül.

„A legnagyobb aggodalmunk, s amit végképp nem akarunk, hogy tragédia következhet be” – hangsúlyozta Obrador.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter szerint a júniusban lefoglalt teherautók egy közép-amerikai fuvarozási cég tulajdonában voltak. Mint mondta, a járművek rendelkeztek légkondicionálóval, de nem kapcsolták be, amikor az embereket csempészték.

Ebrard rávilágított, hogy a bűnözők komoly veszélynek tették ki a migránsokat. „Bezárják őket az utánfutókba, hogy átszeljék velük az egész országot. Órákig benntartják őket, akár meg is fulladhatnak” – tette hozzá a miniszter.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az újonnan létrehozott Nemzeti Gárdának köszönhetően 36 százalékkal sikerült csökkenteni az Egyesült Államok déli határa felé igyekvő illegális bevándorlók számát.

A mexikói hatóságok nap mint nap hírt adnak arról, hogy nagyszabású ellenőrzések keretében migránsokat tartóztatnak le és toloncolnak ki. Mindezt a közép-amerikai államok felől érkező migrációs hullám feltartóztatását célzó, Washingtonnal kötött egyezmény keretében teszik, amelynek értelmében a mexikói rendfenntartó erők és a katonaság különböző egységeinek jelenleg már csaknem 22 ezer tagja segíti a bevándorlási hivatal munkáját a határokon. Így mintegy 15 ezer rendőrt és katonát küldött az Egyesült Államokkal közös határához, a déli határhoz irányított rendőrök és katonák száma pedig csaknem eléri a hétezret.

Ez utóbbi szakaszon naponta ezrek mennek át Mexikóba, hogy azután onnan megpróbáljanak az Egyesült Államokba jutni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.