Kiutasítottak Németországból két orosz diplomatát, Moszkva ellenlépéseket tehet

Forrás: MTI2019. 12. 04. 14:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német külügyminisztérium kiutasított Németországból két orosz diplomatát egy berlini csecsen emigráns meggyilkolásával összefüggésben.

A tárca szerdai közleménye szerint a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi nemzetközi szerződés alapján azonnali hatállyal nemkívánatos személynek minősítik a berlini orosz nagykövetség két munkatársát.

Az intézkedés válasz arra, hogy Moszkva a német fél többszöri, nyomatékos és magas szinten előterjesztett kérésének ellenére sem hajlandó közreműködni a Berlinben augusztus 23-án elkövetett gyilkosság feltárásában.

Erre a közreműködésre azért is nagy szükség lenne, mert az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes német Szövetségi Legfőbb Ügyészség kedden magához vonta az ügyet, arra hivatkozva, hogy a nyomozás során feltártak arra utaló jeleket, hogy a gyilkosságot orosz állami szervek vagy az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csecsen Köztársaság szerveinek megbízásából követték el – áll a közleményben.

A közleményben Tornike K. néven azonosított áldozat a német sajtóban eddig megjelent információk szerint csecsen nemzetiségű és georgiai (grúz) állampolgárságú volt. Az 1999-ben kezdődött második csecsen háborúban a szeparatisták oldalán harcolt. Hazájából 2005-ben Georgiába (Grúzia), 2016-ban Németországba menekült

Menedékjogi kérelmét elutasították, a hatósági döntést megtámadta a bíróságon, az eljárás haláláig nem kezdődött el. A német hatóságok 2017-ben közveszélyes iszlamistaként sorolták be. Az idén ezt a minősítést megváltoztatták, a 40 éves férfit a szélsőséges iszlamizmussal kapcsolatba hozható, úgynevezett releváns személyek közé sorolták át.

Tornike K. olyan mecsetekbe járt, amelyeket kaukázusi származású iszlamisták is látogatnak. Augusztus 23-án is éppen imára ment, amikor Berlin Moabit nevű negyedében egy parkban hátulról, két lövéssel kivégezték.

Feltételezett támadója kerékpárral közelítette meg, Glock 26 típusú, 9 milliméteres fegyvert használt hangtompítóval. A merénylet után a Spree folyó partján átöltözött, fegyverét, kerékpárját és parókáját a folyóba hajította, majd távozott. A közelben fogták el, elegáns ruhát viselt, és egy elektromos rollerrel akarta elhagyni a környéket.

A feltételezett elkövető orosz állampolgárságú, július végén kapott a schengeni övezet egészére érvényes vízumot a moszkvai német nagykövetségen. Az orosz fővárosból Párizsba utazott, majd onnan Berlinbe. A merénylet előtt néhány nappal érkezett meg a német fővárosba, és valószínűleg áldozatának megfigyelésével foglalkozott. Előzetes letartóztatásban van, vallomást nem tett.

Az orosz kormány ellenlépéseket helyezett kilátásba

Ellenlépések egész csomagját helyezte kilátásba az orosz külügyminisztérium szerdán amiatt, hogy Németország egy csecsen emigráns meggyilkolására hivatkozva kiutasított két orosz diplomatát.

A moszkvai diplomáciai tárca „felelőtlennek” és „barátságtalannak” minősítette Berlin lépését, és azt hangoztatta, hogy „megengedhetetlen” a gyilkosság felderítésének átpolitizálása.

A nap folyamán korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „abszolút megalapozatlannak” nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszországnak köze lenne a merénylethez, amelyet Berlinben augusztus 23-án a georgiai állampolgárságú Zelimhan Hangosvili – akit a német közleményekben Tornike K. néven említenek – ellen követett el egy bérgyilkos.

Peszkov azt mondta, hogy a Kremlnek nincsenek értesülései az incidensről. Úgy vélekedett, hogy az ügy nem lesz hatással a „normandiai négyek” – Oroszország, Németország, Ukrajna és Franciaország – december 9-i párizsi csúcstalálkozójának kimenetelére.

A The Insider, a Bellingcat és a Der Spiegel közös tényfeltárásának állítása szerint a gyilkosságot egy Andrej Szokolov névre kiállított, orosz útlevéllel utazó, 49 éves férfi követte el, aki valójában az Oroszországban gyilkosság miatt körözött Vagyim Kraszikov, és aki orosz titkosszolgálatok embere lehet. A sajtóforrások tudni vélik, hogy a Kraszikov által 2013-ban Moszkvában elkövetett támadás körülményei nagyon hasonlítottak a berlinihez: az áldozattal, egy észak-kaukázusi üzletemberrel, ott is egy kerékpáros gyilkos végzett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.