Az orosz ellenzéki vezér kómában érkezett Berlinbe

Attól tartanak, Omszkban csak azért húzták az időt, hogy eltűntessék a mérgezés nyomait.

Magyar Nemzet
2020. 08. 22. 9:28
NAVALNIJ, Alekszej
Tomszk, 2020. augusztus 21. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetõ és korrupcióellenes aktivista (k) és sajtótitkára, Kira Jarmis (b) a szibériai Tomszk repülõterén 2020. augusztus 20-án. Navalnij rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülõjáraton, ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikust, aki kómába zuhant, géppel lélegeztették. Munkatársai szerint megmérgezték, feltehetõen a teájába csempészett toxinnal, de a vizsgálat során nem találtak mérgezésre utaló nyomokat a szervezetében. MTI/AP/gluchinskiy Fotó: gluchinskiy Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett Berlinbe szombat reggel az a repülőgép, amely a szibériai Omszkból Németországba szállította Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, akit szóvivője szerint valószínűleg megmérgeztek. A férfit a berlini Charité kórházba szállították kezelésre. Az omszki kórház orvosai szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök legnagyobb kritikusának élete nincs veszélyben, bár mesterséges kómában van, lélegeztetőgépre kötve. Kira Jarmis, a politikus szóvivője azt mondta, hogy Navalnij felesége is a repülőn utazott. Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök is gyors felépülést kívánt a betegnek. Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje pedig arról beszélt, hogy az incidens elfogadhatatlan, és ha megválasztják, fellép a Vlagyimir Putyin-féle autokraták ellen.

Az orvosi repülőgépet a Cinema for Peace Foundation (Mozi a Békéért Alapítvány) küldte Nürnbergből Omszkba. A civil szervezetet egy Jaka Bizilj nevű orosz aktivista és filmproducer hívta életre 2008-ban, ők szervezték Pjotr Verzilov orosz ellenzéki aktivista kezelését is 2018-ban, akit a gyanú szerint ugyancsak megmérgeztek. A férfi volt felesége a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy Navalnij esete nagyon hasonlít a férjéére. Felidézte, hogy a német orvosok neki azt mondták, három napba telik, mire kiürül a szer a szervezetből, az orosz kórház ezért várt vele, hogy elszállítsák a Verzilovot. Effajta forgatókönyvtől tartanak most is. A német repülőgép már pénteken megérkezett a szibériai városba, ám az orvosi csapat először úgy ítélte meg, hogy túl kockázatos lenne a beteg szállítása. Navalnij családja és csapata úgy ítélte meg, hogy ezzel csak az időt akarják húzni, hogy kiürüljön a szervezetéből a méreganyag.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista (k) és sajtótitkára, Kira Jarmis (b) a szibériai Tomszk repülőterén 2020. augusztus 20-án. Navalnij rosszul lett a Tomszk–Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikust, aki kómába zuhant, géppel lélegeztették. Munkatársai szerint megmérgezték, feltehetően a teájába csempészett toxinnal, de a vizsgálat során nem találtak mérgezésre utaló nyomokat a szervezetében.
MTI/AP/gluchinskiy
Fotó: Gluchinskiy/MTI/AP

Alekszandr Murahovszkij, az omszki kórház vezető orvosa pénteken azt mondta, hogy szerintük Navalnij nem lett mérgezés áldozata, hanem anyagcserezavart okozó betegséggel küzd. Emellett ruháján és ujjain ipari vegyi anyagok maradványát mutatták ki. A Kreml korábban azt ígérte, mindenképpen kivizsgálják az ügyet. Úgy tűnik, Navalnij a repülőn már semmit nem fogyasztott, a repülőtéren ivott meg egy teát, támogatói azt gyanítják, ebbe csempészhettek valamilyen szert.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.