Komoly áttörést értek el a visegrádiak

A déli országok nagy bajban vannak, így egyértelműen segítségre szorulnak.

Magyar Nemzet
2020. 07. 23. 9:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly áttörésként értékelte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az EU-csúcsot lezáró megállapodást, hiszen – mint mondta – sikerült megvédeni a nemzeti büszkeséget, és jelentős mennyiségű pluszpénzt is kiharcoltak az országnak. Dömötör Csaba az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában elmondta, a megállapodás azért is áttörésnek számít, mert a tárgyalások elején a felek álláspontja nagyon távol volt egymástól, és több országcsoport vitázott négy napon keresztül. Kifejtette: a déli országok nagy bajban vannak, így egyértelműen segítségre szorulnak. Ugyanakkor a kelet-európai országokat, amelyek eddig fegyelmezett gazdaságpolitikát folytattak, és a költségvetésük nem szállt el, mégis az a veszély fenyegette, hogy arányai­ban kevesebb pénzt kapnak. Az államtitkár kiemelte: a lényeg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hárommilliárd euróval, azaz mintegy ezermilliárd forinttal több fejlesztési forrást tudott kiharcolni az eredeti tervekhez képest.

Az EU-csúcstalálkozón Lengyelország, a visegrádi csoporttal és a közép-európai országokkal együtt, az egyik meghatározó hangot jelentette, ez a hang döntött végül a kompromisszumról, a győzelemről – szögezte le szerdai parlamenti beszámolójában Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A járvány által sújtott gazdaságok helyreállítását szolgáló alapról szólva Morawiecki szerint „Németország és Franciaország vezetésével […] több tagállamot sikerült meggyőzni arról, hogy egy nagy újjáépítési tervre van szükség. Ahhoz, hogy a helyreállítási alapból Lengyelország is részesülhessen, sok ügyességre, szövetségépítésre volt szükség: a csúcstalálkozón ugyanis többen ellenezték ezt, azzal érvelve, hogy Lengyelországban – valamint Csehországban és Magyarországon is – a járványt és ennek gazdasági következményeit hatékonyan kezelik” – áll az MTI tudósításában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.