Konferencia egy „nagy magyar hazafiról”

Tegnap bemutatták az egykori koronaherceg hagyatékának megőrzésére és feldolgozására alakult Habsburg Ottó Alapítvány tevékenységét, az örökség egy-egy becses darabját.

2019. 10. 03. 12:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Habsburgokkal kapcsolatos magyar sztereotípiák ellenére Habsburg Ottó életműve és az Európai Parlamentben végzett tevékenysége alapján azt láthatjuk: úgy alakította saját politikáját, hogy a kis népek érdekeit is képviselte európai szinten. Habsburg Ottó nagy magyar hazafinak tekinthető – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója, emlékeztetve az utolsó magyar trónörökös szavai­ra: „Ha Magyarországról beszélek, én a hazáról beszélek.”

A sajtótájékoztatón bemutatták az egykori koronaherceg hagyatékának megőrzésére és feldolgozására két évvel ezelőtt alakult alapítvány tevékenységét, az örökség egy-egy becses darabját – mint a Winston Churchill által írt és dedikált önéletrajzi könyvet –, illetve szót ejtettek az október 10–11-i konferenciáról, amely a Habsburg Ottó és a rendszerváltozás címet viseli. Ezen mások mellett felszólal majd Walburga Habsburg Douglas, Ottó lánya, a Pán­európai Unió alelnöke, Eva Demmerle történész, író, Habsburg Ottó politikai tanácsadója, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint Prőhle Gergely elmondta, az alapítvány célja a hagyaték feldolgozása, kutathatóságának biztosítása és annak megismertetése. Összesen 311 doboz könyvtári anyag és 307 doboz dokumentum és tárgyi gyűjtemény áll a rendelkezésükre.

– Habsburg Ottó örökségének ápolása komoly elkötelezettség a magyar állam részéről – tette hozzá az igazgató.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.