Konkrét tetteket várnak az amerikaiak Trumptól

Tüntetők és ellentüntetők tömege fogadta tegnap a múlt hét végi tömeg­gyilkosságok helyszínére ellátogató Donald Trumpot.

Magyar Nemzet
2019. 08. 08. 6:54
Protestors gather around a baby Trump balloon to voice their rally against gun violence and a visit from U.S. President Donald Trump following a mass shooting in Dayton
A fegyvertartás szigorítását követelték a demonstrálók Fotó: Bryan Woolston Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntetők és ellentüntetők tömege fogadta tegnap a múlt hét végi tömeg­gyilkosságok helyszínére ellátogató Donald Trumpot. Az amerikai elnök és felsége, Melania először az ohiói Daytonban történt vérfürdő sérültjeit ápoló kórházba ment, ahol a kórtermeket végigjárva mondott köszönetet az intézmény személyzetének áldozatos munkájukért, számolt be a Reuters hírügynökség. A belváros szórakozónegyedében történt mészárlásban kilenc ember vesztette életét, miután a Ned Pepper Bar nevű szórakozóhelyen tüzet nyitott egy férfi, aki válogatás nélkül célzott a jelenlévőkre mindaddig, amíg a helyszínre kiérkező rendőrök le nem lőtték.

A mintegy kétszáz tüntető mindvégig a kórház előtt várakozva folytatta a békés demonstrációt, a kifeszített molinókon arra kérve az elnököt, hogy lépjen fel végre az Egyesült Államokban egyre inkább elharapódzó gyűlöletcselekmények ellen. „Csinálj valamit!”, „Mentsd meg a városunkat!”, „Tiltsd be a fegyverhasználatot!”, írták a demonstrálók molinóikra. A Trumpot támogató tüntetők a többi között „Őrizd meg Amerikát nagynak!” feliratú táblákat vittek magukkal.

A fegyvertartás szigorítását követelték a demonstrálók
Fotó: Reuters

Dayton után Trump és felesége a Texas állambeli El Pasóban történő tömegmészárlás helyszínére is ellátogatott, ahol ismét tüntetők százai fogadták őket. A mexikói határ mentén fekvő városban szombaton történt tragédiának egyébként 22 halálos áldozata közül hét mexikói volt. A helyiekben felgyülemlett feszültséget tovább növeli, hogy az elkövető a rasszizmus és bevándorlásellenesség indítékával ragadott fegyvert – az ügy kapcsán Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök is felszólította amerikai kollégáját, hogy mihamarabb vezessen be szigorúbb fegyverellenőrzést.

A Fehér Ház közben bejelentette, hogy péntekre összehívta a legnagyobb technológiai és internetes vállalatokat annak érdekében, hogy az online terjedő erőszakos szélsőségekről tanácskozzanak. A csúcstalálkozón az előzetes közlés szerint az elnök nem vesz részt. Az El Pasóban gyilkoló 21 éves férfi a vérengzés előtt az interneten tette közzé „kiáltványát”, amelyben a spanyol ajkú bevándorlókat azzal vádolta, hogy elveszik az amerikaiaktól a munkát és megváltoztatják az amerikai kultúrát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.