Könnygáz és lövések Hongkongban

Ismét tombol az erőszak Hongkongban, a tüntetők és a rendőrök közötti harcokban új taktikát és új fegyvereket is bevetettek a felek. A hét végén történtek sokkolták a várost, a helyszínen szerzett tapasztalataink szerint egyre gyakoribb, hogy ártatlan járókelők is a harcokba keverednek. A konfliktus súlyosodott, a harcok hétköznap is folytatódhatnak.

Buzna Viktor (Hongkong)
2019. 08. 26. 12:06
Police officers point their guns towards anti-extradition bill protesters after a clash, at Tsuen Wan, in Hong Kong
Pisztolyukat szegezik a tüntetőkre a rendőrök. Kicsi az esély a kedélyek lecsillapodására, a tartós megnyugvásra Fotó: Tyrone Siu Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sokáig bírták összecsapások nélkül a rendőrök és a radikális tüntetők Hongkongban, a hétvégén az erőszak eddig nem tapasztalt mértékben tért vissza az utcákra. Vasárnap új tömegoszlató fegyvereket is bevetettek a rendfenntartó erők, először használtak például vízágyút, de a tüntetők harapófogójába került egyik rendőr lőfegyverével lőtt a levegőbe, így tudta elkerülni a lincselést. A tüntetők mindkét nap Hongkong külvárosaiban kezdték az akciókat, olyan helyszíneken, ahol korábban a rendőrökkel vagy a Kínával szimpatizáló ellentüntetőkkel szemben maradtak alul. Az összecsapások során azonban elfajultak az események, teljes városnegyedeken lett úrrá a káosz.

Pisztolyukat szegezik a tüntetőkre a rendőrök. Kicsi az esély a kedélyek lecsillapodására, a tartós megnyugvásra
Fotó: Reuters

– Mi csak haza akarunk jutni, de a rendőrök lezárták a kijáratokat – mondta még szombaton a rendőrség gyűrűjébe került kínai nő. Egy osztag pajzsokkal, teljes védőfelszereléssel zárta le az utat, állítólag azért, hogy a körözött személyeket a területen tartsák. Csakhogy innen a kemény mag már rég felszívódott, csak pár fáradt járókelő, közöttük riportalanyom maradt. – Itt lakom a felüljárón túl, de egyszerűen nem értik meg – mondja, majd a fekete ruhás, maszkos radikálisokat megszégyenítő vehemenciával veti magát a visítozó, káromkodó civilek élére.

A tömeg egyre nő, a hangulat pedig egyre feszültebbé válik. A rendőrsorfalnak címzett beszólások annyira durvák, hogy az egyenruhások a sisak alól ordítanak vissza. Bevált a tüntetők technikája – gondolom magamban –, pár támogatót most biztosan szereztek maguknak. Pár órával korábban egy spanyol újságírótól tudtam meg, hogy a tüntetők taktikát váltottak. Korábban kitartottak egy-egy helyen, és órákon át ment az adok-kapok a fegyveres erőkkel. Aztán a rendőrök elkezdték letartóztatni a tüntetőket, úgyhogy az üss és fuss technikára tértek ár: nem várják meg az erősítést, ha kezdenek durvulni a rendőrök, mindenki gyorsan lelép és egy új helyszínen folytatják.

Vasárnap azonban minden más íratlan szabállyal együtt ez is felborult. A tüntetés délután a város északi részén kezdődött, baljós, szakadó esőben. Az időjárás ellenére elképesztő tömeg gyűlt össze, több tízezer ember vonult és kántált a toronyépületek alatt. Egy júniusi, agresszióba torkollt felvonulásra emlékeztek meg, délután azonban még kevesen gondolták, hogy az események ezúttal még csúnyábban végződnek.

– Ne közelíts rájuk, ne fotózd közelről őket! – ripakodott rám egy esőkabátos öregember, miközben a tüntetőkről készítettem felvételt. Ekkor még a rendőröknek nyomuk sem volt, a fekete maszkos fiatalok azonban már készültek a balhéra: egy útfelújítás hátrahagyott elemeiből, térkövekből, fémlemezekből barikádot emeltek. Kicsit vitatkozunk az öreggel, majd beszélgetni kezdünk.

– Itt lakom és sajnálom szegény fiatalokat. Egyre durvábban bántják őket, nem akarom, hogy az interneten pár hatásvadász fotó alapján ítéljék meg őket – válaszolja kérdésemre. A barikádok azonban felkeltik a rendőrség figyelmét is, alig félóra és tucatnyi, szirénázó kisbusz jelent meg. Több száz rendőr állt alakzatba a közeli bevásárlóközpont közelében, az épület előtt már várta őket a megvadult tömeg. A város negyedében perceken belül elszabadult a pokol: a rendőrség könnygázgránátokat lőtt a tömegbe, vízágyúzni kezdett, majd rohamokat indított. Válaszul a tüntetők Molotov-koktélokat, köveket dobáltak. Egyre sűrűbben jöttek a szirénázó mentőautók is, mint később kiderült, a több mint tíz sérült között két rendőr is volt.

Könnygáz a barikádok között
Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipey

A helyszínen, a Csüan Van (Tsüen Wan) park környékén tartózkodókat sokkolták az események. A tüntetők fejvesztve menekültek el, a rendőröket dokumentáló, hátramaradt újságírókon döbbent csend ült. Később derült ki, hogy a hatóságok sem számítottak ilyen szintű ellenállásra, ezért a helyszínt nem biztosították. Valóban sok járókelő önszántán kívül keveredett az eseményekbe, kapualjakban vagy csak végső menedékként esernyőjük alatt kerestek fedezéket.

Az éjszaka azonban itt még nem ért véget. A többórás ostrom után újra kisebb rajtaütések jöttek, a szétvert tüntetők a város különböző pontjain akcióz­nak, a radikálisokhoz sok helyen újra csatlakoztak a békésebb demonstrálók is. A rendőrség próbált reagálni az eseményekre. Az egész városban szirénázó autókat lehetett hallani, több ponton újabb összecsapásokra került sor.

A vasárnap történtek lesújtották a helyi közvéleményt. – A felvételeket nézve csak arra tudok gondolni, hogyan jutottunk idáig? – írta valaki a Reddit közösségi oldal egyik hongkongi csoportjában, a felhasználó a Csüan Van park egyik brutális jelenetét megörökítő videót tett közzé.

– Mindkét tábornak kell engedményeket tennie, hogy ez véget érjen – ezt már a hongkongi piacvezető hírportál, a South China Morning Post publicistája írta. A szerző a válság egyik központi problémájára mutat rá: a két tábor, a Peking-barát hongkongi kormány és a tüntetők között olyan nagy a szakadék, hogy esély sem látszik a tartós megnyugvásra. Egyre égetőbb kérdés ez a tüntetések tizenharmadik hetének beköszöntével, várhatóan ugyanis csak tovább romlik a helyzet. Az akciók a hétköznapokon is folytatódni fognak, az eddigi gyakorlattal szemben azonban békés felvonulásokról az előrejelzések már nem teszek említést.

Szabadlábon

Elengedték a hongkongi brit főkonzulátus Kínában őrizetbe vett munkatársát, Simon Chenget szombaton – közölte a sencseni rendőrség. (Képünkön a férfit ábrázoló plakát látható.) Chenget augusz­tus 8-án 15 napig tartó közigazgatási elzárás alá helyezték. A 28 éves férfi visszatérhet Hongkongba, ahol a brit főkonzulátus skót nemzetközi fejlesztési osztályán dolgozik mint kereskedelmi és befektetési tisztviselő. Cheng eltűnését családja jelentette be, miután nem tért haza egy sencseni üzleti találkozóról. A férfi barátnője akkor elmondta: Cheng az eredeti terv szerint rögtön azt követően visszatért volna a Sencsennel szomszédos Hongkongba, hogy az üzleti rendezvény, melyen részt vett, véget ért; fel is szállt a visszatérő vonatra, de azzal nem ért célba.

A kínai külügyminisztérium azt állította: Chenget azért vették őrizetbe, mert megsértette a hatályos közbiztonsági törvényeket. A sencseni rendőrség szerint beismerte tettét. Keng Suang kínai külügyi szóvivő az esettel kapcsolatban megjegyezte: Kína már több alkalommal figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy ne avatkozzon Hongkong ügyeibe, illetve Kína belügyeibe, és hagyjon fel a „felelőtlen megjegyzésekkel”. A mintegy hétmillió lakosú város 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.